Hoće li hrvatska košarka biti u Pekingu 2008.

TRENERI koji su ispod nivoa potrebnog za svjetske rezultate i neadekvatan sustav financiranja, glavni su razlozi propadanja hrvatske košarke, zaključak je današnjeg okruglog na kojem su sudjelovali istaknuti hrvatski košarkaški stručnjaci Mirko Novosel i Giuseppe Giergia.

"Naši treneri u klubovima su sramota za hrvatsku košarku. Devedeset posto njih zaslužuje da im se zabrani rad u košarci", kazao je Giergia, dodavši kako unatoč potencijalu već godinama nisu uspjeli stvoriti izvanserijskog igrača.

Bivši jugoslavenski košarkaški sustav prozvodio je vrhunske igrače, iza kojih su dolazili isto takvi rezultati, ocijenio je Novosel. Potencijal nikad nije bio upitan. Hrvatska, dodao je, uvijek ima potencijal za olimpijsku medalju, ali danas se događa da igrač koji će završiti na NBA draftu u svojem klubu ne odigra ni minute.

"Trener mora biti spreman ratovati sa svojim i suparničkim igračima, sa sucima, pa i sa samim sobom kad zapadne u krizu", istaknuo je Novosel.

Velik problem je i financiranje. Sa 200.000 eura godišnje koje Hrvatski košarkaški savez dobiva od HOO-a nemoguće je organizirati rad 12 reprezentativnih selekcija. Savez nema novaca da bi se angažirali treneri koji bi radili s talentima, rekao je Novosel, upitavši: "Što će nam Zakon o sportu kad nemamo riješen sustav financiranja?"

Na okruglom stolu "Hoće li hrvatska košarka biti u Pekingu 2008. godine", kojeg je organizirao Hrvatski zbor sportskih novinara, bilo je riječi i o lošem medijskom tretmanu domaće košarke, angažiranju stranih igrača diskutabilne kvalitete i drugim pitanjima koja muče nekad trofejni hrvatski sport. Hoće li Hrvatska vidjeti OI u Pekingu, Novosel i Giergia nisu prognozirali, no treba podsjetiti da su posljednji puta hrvatski košarkaši bili na Olimpijadi u Atlanti 1996. godine.

Pročitajte više