"Hrvatima majica ´Proud to be Croat´ znači više od ičega i oni su najbolja oklada na Euru"

POŠTO na Europskom prvenstvu neće imati prilike pratiti svoje ljubimce, Englezi se ovih dana bave predviđanjima koja bi reprezentacija mogla postati novi europski prvak. Pomalo iznenađujuće, Hrvatska se smješta u najuži krug favorita, a eminentni engleski sportski kroničari dive se našoj momčadi i pišu hvalospjeve Bilićevoj genijalnosti.

Razumljivo je da se dio ove naklonosti može pripisati i činjenici da im je baš Hrvatska ukrala privilegiju da budu jedna od 16 momčadi na Euro smotri, ali i unatoč  tome, lijepo je čuti kada te hvali hvaljenju nesklona i hladna otočka javnost.

"Hrvati nasljedili nogometnu tradiciju još iz Jugoslavije"

BBC-jev sportski kolumnist Adrian Chiles u svom posljednjem tekstu prognozirao je da će Hrvati, kao i prije četiri godine Grci, "ukrasti" europsku krunu, a bajkovitu priču započeo je razmišljanjem o tajni hrvatskog nogometnog uspjeha.

"Uzimajući u obzir da ima manje stanovnika nego recimo Škotska, Hrvatska je iznimno uspješna nogometna nacija od kada je izborila svoju nezavisnost 1991."

"Teško je objasniti kako se nacija od 4.4 milijuna stanovnika uspješno bori na najvišem nivou svjetskog nogometa. Sigurno da velike zasluge ima tradicija i odlična nogometna škola koju su naslijedili još iz bivše Jugoslavije."

"Hrvatima majica 'Proud to be Croat' znači više od ičega"

Osim tradicije Chiles uzroke uspjeha vidi i u nacionalnom ponosu, posljedici nedugo završenog domovinskog rada. Posebno su ga impresionirale majice s natpisom "Proud to be Croat" koje krase prsa svakog hrvatskog navijača.

"Možda se ipak radi o hrvatskom mentalitetu. Nacija je stara samo 16 godina, što je zapravo ništa, a ponos pršti iz svakog natpisa 'Proud to be Croat' koji nose na majicama. Nemojte zaboraviti da je to nacija koja se nedavno borila u ratu, baš za to pravo koje sada ponosno nose na majicama. Hrvatima to znači sve na svijetu, vjerujte mi na riječ."

"Bilić je 'cool' izbornik

BBC-jev novinar nije zaboravio niti nogometni dio; "cool" izbornika, najveću mladu europsku nogometnu zvijezdu Modrića, preporođenog Crunchieja i Vedrana Ćorluku.

"Još jedan faktor najnovijeg hrvatskog uspjeha je mladi izbornik Slaven Bilić. Nakon što je neko vrijeme vodio U-21 reprezentaciju preuzeo je prvu momčad i napravio odličan posao. Kad ga upoznate on je vrlo vrlo simpatičan i 'cool' momak. Sve radi polako i studiozno. Ako ste njegov igrač, on je tip čovjeka kojeg bi uvijek poslušali, a s njim bi mogli i kroz zidove prolaziti."

"Osim Modrića i Petrića, igru Hrvata trebao bi voditi Niko Kranjčar. Baš sam o njemu pričao s Tonyjem Adamsom. Taj je mladić od potpunog anonimusa izrastao u pravu zvijezdu. Iza njega je fantastična sezona u kojoj je pokazao sve svoje kvalitete u punom sjaju. Slična situacija je i s Vedranom Ćorlukom koji je bio jedan od najboljih pojedinaca Manchester Cityja."

"Hrvati najbolja oklada"

Svoju kolumnu britanski novinar završava preporukom kako uložiti novac koji ste odlučili odvojiti za klađenje na Euru. Hrvatska je zajedno sa Španjolskom idealna oklada...

"Hrvatska je odlična oklada za konačnog pobjednika turnira. Imat će sjajnu potporu i mnogo toga za dokazivanje. Ne vidim niti jednu momčad koju oni ne bi mogli pobijediti, i ako se uzme u obzir njihova kvaliteta i motiviranost, smatram da bi mogli otići do kraja."

"Osim Hrvata velike nade polažem i u Španjolce. Svi znaju tko je Fernando Torres i ovo prvenstvo bi vrlo lako moglo biti njegovo."

M.P.
Foto: AFP/Index

Pročitajte više