"HRVATSKI KLINAC POKAZUJE MILIJUNAŠIMA KAKO SE IGRA" Vlašić igrač utakmice svim Englezima

Foto: Guliver Image/Getty Images

NIKOLA VLAŠIĆ igrao je samo jedno poluvrijeme za Everton protiv Apollona (2:2) u Europa Ligi, ali je prvim golom za novi klub i sjajnim nastupom oduševio engleske novinare. Točnije, on je jedini igrač Toffeesa kojeg hvale. U izvještajima su ga nakitili "osmicama" i proglasili igračem utakmice.

"Liverpool Echo", koji detaljno prati oba kluba s Merseysidea, u svim tekstovima, u izvještaju, analizi i komentaru utakmice, ističe Vlašića kao jedinog igrača koji se isticao u "prestrašenoj, dosadnoj i sporoj momčadi Evertona."
Pišu da je Apollon bio idealan suparnik za popraviti samopouzdanje i obogatiti bodovni saldo u EL-u jer se radi o momčadi koja je "u 22 europska gostovanja zabilježila 19 poraza i primila 78 golova".
Ali, umjesto toga, "Everton je premijerki Theresi May pokazao kako olakšati Brexit. Sa samo bodom nakon prve dvije utakmice, Bluesima prijeti brzo izlijetanje iz Europe".
 
Liverpulske kolege kritiziraju trenera Koemana jer mu momčad igra "predvidljivo i sporo, posebno ispred Apollonove četvorke u obrani". Nizozemski trener živcira navijače i novinare koji prate Everton jer na silu pokušava u momčad ugurati tri "desetke" (Rooneya, Sigurdssona, Klassena), što nikako ne ide, a sada mu nije išlo ni s dvije "devetke" (Rooney, Ramirez), dok je nejasno zašto je protiv suparnika koji se došao braniti, igrao s dva razarača na centru (Schneiderlin, Gueye).
Tu u priču i utakmicu ulazi Vlašić. Na poluvremenu je zamijenio Gueyea jer, kako piše Echo, "do tada najbolji Evertonov (ocijenjen sedmicom, op.a.) igrač morao je igrati ono što ne zna - dijeliti lopte napadačima i prodirati prema suparničkom golu".
 
Echo je Vlašića u izvještaju ocijenio osmicom, kao najboljeg igrača utakmice. "Imao je ogroman utjecaj na igru i rezultat. Istaknuo se snagom i nezaustavljivim probojima, odlično je zabio gol i sjajno centrirao za Calvert-Lewina, čiji je gol spasila čudesna obrana gostujućeg vratara. Dao je veliki doprinos Evertonu, koji smo očekivali od niza ostalih, daleko skupljih ljetnih pojačanja." Vlašić je pokazao i odliku istinski velikih igrača da poboljšavaju i suigrače jer, kako se ističe uz opis Schneiderlinove igre, "rapidno je bolje počeo igrati ulaskom Vlašića, njegova proigravanja time su dobila daleko više smisla".
Komentar donosi nove ode Vlašiću. Pod naslovom koji je igra riječima s Vlašićevim nadimkom i frazom "u tren oka" - "In the Nik of time", Echo podsjeća: "Vlašić nam je prije par dana obećao da će driblati i trčati s loptom. I još driblati i trčati. I nije se šalio. Ulazak mladog Hrvata na poluvremenu donio je Evertonovoj igri dimenziju koja joj je bolno nedostajala u negledljivom prvom poluvremenu. Donio je širinu koja Evertonu nedostaje cijele sezone, a njegova izravnost i brzina je oružje koja će Everton sve više trebati.
 
Snaga koju je pokazao oduzimajući loptu u nadoknadi, te odličan centrašut za Calvert-Levina, bili su divni za gledati. Doprinos i energiju koje Evertonu donosi 19-godišnjak očekivali smo od daleko skupljih pojačanja", ponavlja Echo poantu iz izvještaja i dodaje: "Kada ga je Koeman opisao kao jednog od najuzbudljivijih mladih igrača u Europi, to je zvučalo kao pretjerivanje. Ali sada se čini da je bio brutalno iskren."
Daily Mail je Vlašića jedinog na utakmici ocijenio osmicom. "Njegov ulazak promijenio je stvari nabolje za Everton. Bio je impresivan u prvom nastupu kao prvotimac protiv Sunderlanda u Liga kupu, a još bolju igru pokazao je za jedno poluvrijeme kontra Apollona, koje je okrunio elegantim, rutinskim poentiranjem."
 
ESPN je Vlašiću dao sedmicu, a u opisnom dijelu ga je nahvalio: "Bio je impresivan protiv Sunderlanda, a na ovoj utakmici nastavio je trend mladog i nepoznatog igrača koji pokazuje da je više vrijedan mjesta u prvoj momčadi od brojnih skupih i slavnih pojačanja Evertona. Ulaskom na poluvremenu donio je brzinu i kreativnost do tada šetačkoj igri njegove momčadi, dok je njegov prvi gol za Everton postigao sa samopouzdanjem koje nedostaje ostalim igračima njegove momčadi."

Pročitajte više