I ANFIELD SE NAKLONIO VELIKOM CASILLASU "Ako je ovo morao biti kraj, bio je prekrasan"

Foto: Getty Images/Guliver Image

IKER Casillas i Gianluigi Buffon. Oni su jedina dvojica preostalih aktivnih zvijezda u Europi iz generacije zbog koje smo se devedesetih godina kao klinci nepovratno navukli na nogomet.

Svi ostali odavno su u penziji ili pod stare dane izvlače još koji dolar po SAD-u ili Aziji. Sveti Iker i Gigi još su tu, ali ne zadugo. Buffonova mirovina je pitanje dana, a Casillas će možda odigrati još koju sezonu. Ali, kako sam kaže, teško u Ligi prvaka.

Jučer je na Anfieldu možda zadnji put istrčao na teren nakon kultne himne tog natjecanja. Na velikom Anfieldu sačuvao je nulu Portu u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka, ali je s ukupnih 0:5 ispao od Liverpoola.

Kad je na poluvremenu izlazio pred Kop, legendarna tribina Liverpoolovih navijača pozdravila ga je gromoglasnim pljeskom. Nije to ništa novo. Na Anfieldu postoji dugogodišnja tradicija pozdravljanja protivničkog golmana kad dolazi pred tribinu s najglasnijim Liverpoolovim navijačima, no ovaj put je uobičajeni pljesak bio puno glasniji. Casillas (36) im je također uzvratio aplauzom.

"Ako je ovo bilo moje zbogom Ligi prvaka, onda sam otišao sa stilom. Anfield, pun stadion, ovacije i činjenica da nisam primio gol. Ne znam gdje ću biti sljedeće sezone, ali da, ovo je možda bio moj kraj u Ligi prvaka. Kad pogledam unazad, mogu reći da sam ponosan na sve što sam ostvario. Hvala navijačima Liverpoola, godinama sam u ovom natjecanju i velika je čast dobiti ovakav pljesak", rekao je Casillas nakon utakmice.

Nema sumnje, na svoju karijeru može biti iznimno ponosan. Sa 171 nastupom apsolutni je rekorder Lige prvaka, a prvi nastup, koji mu je ujedno bio i prvi za Real, upisao je 27. studenog davne 1997. godine. Tada 16-godišnjak, sjedio je u školi na satu tehničkog crtanja kad su školi javili da ga moraju pustiti s nastave.

Real je putovao u Trondheim u goste Rosenborgu, a ozlijedio im se rezervni vratar pa je Jupp Heynckes uz Santiaga Canizaresa u Norvešku poveo Casillasa. S Realom je osvojio tri Lige prvaka, ali ga je posebno zabolio rastanak s madridskim klubom koji ga je praktički istjerao nakon 19 godina.

"Uvijek si bio Realova ikona, ali i jedan od najboljih koji su ikada igrali na našoj poziciji. Sretno u novoj avanturi. Bit će te jako čudno gledati u nekom drugom dresu", poručio mu je tada Gianluigi Buffon.

Nova avantura u Portugalu još nije rezultirala trofejem, ali mogla bi ove sezone budući da Porto ima pet bodova više od Benfice. Ugovor s Portom ističe mu na ljeto i vjerojatno ga neće produljiti. Ili Amerika ili Azija ili - mirovina. Pet naslova prvaka s Realom, tri Lige prvaka, svjetski i dvostruki europski prvak sa Španjolskom. Kakav igrač, kakva karijera...

Pročitajte više