I HAJDUK JE NA LISTI Bijela plahta i golmanska psihodelija: Ovo su najljepši i najružniji dresovi

Foto: Twitter

KAO I SVAKOG ljeta i ovog svi svjetski klubovi predstavljaju dresove za novu natjecateljsku sezonu. Neki organiziraju glamurozne press konferencije, a neki, onako skromnije, navijače mame novim dresovima na društvenim mrežama. Manchster United, Lazio, Real i ostali, već su objavili fotografije svoje opreme u kojoj će igrati već na sjevernoameričkim i australskim turnejama.

No, bilo je i onih koji se nisu baš proslavili ili je tehnički sponzor kluba potpuno promašio identitet momčadi koju predstavlja, a i za takvih je bilo mjesta na ovoj ljestvici pet najgorih i pet najljepših svjetskih dresova, koje je objavio popularni statistički portal Squawka.

5. NAJRUŽNIJI: Charlton Athletic

Sreća u ovoj velikoj nesreći, koja je snašla engleskog niželigaša Chalrton Athletic, jest ta da će u ovom dresovima odigrati samo nekoliko utakmica. Danci su inače poznati kao pedantan i pouzdan narod, ali njihova tvrtka Hummel je ovom prilikom pokazala točno 0 posto kreativnosti. Što je ovo? Neka bijela plahta s logotipovima tvrtke po rukavima, asimetričan postavljeni grb kluba i naziv Hummel, a šlag na groznu  tortu je i reklama Betdaq, koja nije mogla biti manje kreativna.

5. NAJLJEPŠI: Manchester United

Jednostavno, lijepo i tradicionalno. Tako izgleda novi domaći dres Manchester Uniteda, koji je igrao na sigurno. Odlično izgleda, još bolje se prodaje i sigurno je jedna od ljepših dresova nove sezone.

4, NAJRUŽNIJI: Sunderland AFC

Klasične crveno-bijele pruge zaštitini su znak Sunderlanda godinama, no ove sezone problem je u stražnjoj strani. Nitko ne zna zašto je Adidas odlučio od jednog dresa napraviti dva, pa će tako "crne mačke" sljedeće sezone s leđa izgledati kao Manchester United, a tek sprijeda kao Sunderland. Neugodno će biti i gledateljima, koji će na ekranu zapravo vidjeti tri momčadi.

4. NAJLJEPŠI: Hajduk Split

"Na prvi pogled najobičnija siva majica, ali promotrite li je detaljnije vidjet ćete prekrasnu posvetu vjernim navijačima. Prava je šteta da je ovo  tek treća garnitura", stoji u tekstu na Squawki u kojem je nahvaljena Hajdukova inicijativa da sve navijače koji doniraju novac počaste njihovim imenom na trećoj garnituri splitskog kluba.

3. NAJRUŽNIJI: Dijon FCO

Znamo da su teška vremena i da neki klubovi spajaju kraj s krajem i dresove pune sponzorskimporukama, ali što je previše - previše je. Sva tri Dijonova dresa mogu ući na ovu ljestvicu, ali najveća patnja za oči ipak je ovaj crveni, s golemim imenom i prezimenom na prsima i još nekoliko sitnijih sponzora po cijelom dresu.

3. NAJLJEPŠI: Wolverhampton Wanderers

Prava je šteta da Wolvesi nisu u Premiershipu, jer ovo bi bio jedan od najljepših dresova u ligi. Decentna kombinacija s jednom bočnom narančastom prugom pravo je osvježenje i, uvijek inventivna Puma, ni ovaj put nije promašila. Wolvesi su dres predstavili na Twitteru uz slogan grada na arhaičnom engleskom "Out of the darkness cometh light", odnosno "Iz tame dolazi svjetlost".

2. NAJRUŽNIJI: APOEL Nicosia

Englezi su se ružno sprdali s Manchester Cityjem, koji je prošle sezone na gostovanjima nosio jako sličan dres ovome. Vidjeli su ga sigurno i na Cipru, ali ništa nisu naučili. APOEL je odabrao gotovo identičnu kombinaciju narančasto-ljubičastih pruiga koje se prelijevaju jedne u druge uz strašno ružnu reklamu na bijeloj podlozi. Vrlo slabo.

2. NAJLJEPŠI: S.S. Lazio

Treća Lazijeva garnutira za sljedeću sezonu je stvarno prekrasna. Kombinacija poznate nebesko plave boje i blijelih debelih pruga bit će pravo osvježenje na talijanskim stadionima. Ima i neki retro "štih", podsjeća na neke starije dresove, a Lazio je vrlo visoko na ovoj ljestvici zbog definitivno spektakularne prezentacije novog dresa.

NAJRUŽNIJI: Spartak Moskva

Na prvi pogled, riječ je o sasvim pristojnom crvenom domaćem dresu. Cijelu priču podiže i klasično prekrasna Ruskinja na predstavljanju. No, tko malo bolje prati europski nogomet, znat će da je Nike potpuno promašio s ovim dresom, na kojem nedostaje Spartakov zaštitini znak, bijeli pravokutnik na sredini dresa, odnosno crveni na rezervnoj, bijeloj garnituri. Ovo je spektakularni promašaj, samo nam nije jasno zašto su ugledni Rusi pristali na ovakav kompromis s američkom tvrtkom...

NAJLJEPŠI: Wycombe Wanderers

Mlađi čitatelji neće se sjećati Jorgea Camposa i njegovih iritantno kričavih golmanskih dresova, no Wycombe Wanderersi su na najbolji način oživili legendu. Golmani engleskog trećeligaša nosit će, a moramo to reći, prekrasan žuto-ljubičasto-zeleno-crveno-plavo-crno-narančasti dres, koji će, sigurni smo, biti pravi hit u Engleskoj. A možda i šire. Nema sumnje da će golmanu Wanderersa biti olakšan posao i da će protivnički napadači sve lopte pucati u njega, jer se na ništa drugo neće ni moći koncentrirati kad se nađu s njim oči u oči.

Bravo, Wanderersi. Svaka čast!

Pročitajte više