Idemo po zlato!

SVE JE počelo 1996. godine, kada je skupina entuzijasta, predvođena Velimirom Kljajićem u Atlanti uzela zlatnu olimpijsku medalju. Uz dirljivu tenisku večer u Bratislavi, i danas je to najveći hrvatski uspjeh u kolektivnim sportovima.

Čelnici našeg rukometnog saveza, svojedobno proglašenog za najboljeg te vrste u svijetu, vole reći da se početak dogodio još 14. siječnja 1991. godine, kada je hrvatska rukometna reprezentacija u Zagrebu odigrala svoju prvu službenu utakmicu. No, Atena je pokrenula lavinu.

Nakon Saračevića, Ćavara, Goluže i ostalih zlatnih olimpijaca stigli su neki novi klinci. I Lino Červar. Odriješiti, neustrašivi i srčani, vrlo brzo popeli su se na krov svijeta. I hrvatski rukomet učinili najboljim izvoznim proizvodom.

Kao što je nekad svaki klinac zbog Dražena Petrovića počeo igrati košarku, danas svi žele biti poput Ivana Balića ili Mirze Džombe. I zbog toga će uvijek biti veliki pobjednici. Reprezentacija je to koja nevjerojatno zrači, rijetko viđenim zajedništvom i vansersijskom kvalitetom. Reprezentacija koja upravo kreće po svoj drugi naslov svjetskih prvaka. Ujedno i vizu za Igre u Pekingu.

Bio je to poseban trenutak kad smo se prvi put popeli na svjetski tron. Razočaranje neuspjehom sa EP-a u Švedskoj samo je dodatno motiviralo pakleni stroj i Hrvatska je na Trgu bana Jelačića ponosno dočekala svjetske prvake. Godinu dana poslije, igralo se Europsko prvenstvo u Sloveniji. Završili smo na četvrtom mjestu, baš kao i prije godinu dana u Švicarskoj. I danas je zlato s europskog prvenstva jedino što nedostaje u bogatoj riznici priznanja. No, sigurni smo da će i ono jednom doći. Kao što je, 2004. godine, došla Atena.

Kada su pobijedili sami sebe. Červar i njegovi odabranici ponovili su uspjeh iz Atlanta i zlatnim slovima upisali se u povijest.

2005. godine na SP-u u Tunisu kratka klupa i brojne ozljede kumovale su porazu od Španjolske u finalu. No, danas uz Sulića, Balića, Lackovića i Metličića konačno imamo mladež koja na sebe preuzima dio tereta. I to radi jako dobro.

Tijekom vremena u rukometu puno se toga promijenilo, od pravila do imena. No, žar Hrvata je ostao isti. Uoči Njemačke, ostali smo bez Vlade Šole. Bio je to veliki udarac, više psihološkog tipa. No, Losertovo iskustvo te ogromna želja Alilovića i Jerkovića trebali bi sanirati njegov izostanak. Za nizak udarac pobrinuli su se naši ljuti protivnici i jedni od glavnih favorita. Slučaj doping Davora Dominikovića  uzburkao je duhove samo 24 sata uoči polaska za Njemačku. No, dečkima će to biti samo dodatan motiv, poglavito u obrambenim zadacima.

Na lijevom krilu ordinirat će Šprem, uz pomoć Vukića i Kaleba. S druge strane sve je jasno. Najbolje desno krilo svijeta, Mirza Džomba, ponovo će biti strah i trepet za protivničku obranu. Mijenjat će ga sjajni Zrnić, koji ima tu nesreću da unatoč blistavim igrama, pokraj Džombe jednostavno nemože biti prvi pick. Vanjska linija također je ubojita. Lacković, Metličić, Buntić i Valčić i najbolji rukometaš svijeta na poziciji srednjeg, Ivano Balić. S Domagojem Duvnjakom dobili smo više nego smo svjesni, jer 18-godišnji klinac adekvatno će odmoriti Balića. I jednog dana zasigurno postati lider hrvatske reprezentacije.

U sredini će također ordinirati Špoljarić, veliki obrambeni adut, te Vuković koji je sjajno odradio Slovenia - Croatia Cup. Srcu momčadi, našim kružnim napadačima Voriju i Suliću na koje ne treba posebo trošiti riječi, za akciju Njemačka pridružio se i Zagrebaš Anušić. Zasluženo.

To je, u sažetim crtama, momčad od koje se ne očekuje ništa manje od zlata.

"Neozbiljno je obećati prvo mjesto. Ali, realno za njega smo se spremali. Ova momčad za drugo ne zna. Niti se koga boji." - razmišlja kapetan Petar Metličić.

A mi se u potpunosti slažemo.

Pregled skupina SP-a u Njemačkoj

Skupina A

U skupini A igrat će Slovenija, Tunis, Grenland i Kuvajt. Kao logični favoriti za prvo mjesto ističu se Tunižani, dok bi Slovenija trebala biti druga. Grenland i Kuvajt su potpuni autsajderi pa se od njih ne očekuju nikakva veća postignuća.

Skupina B

U skupini B nalaze se reprezentacije Australije, Francuske, Islanda i Ukrajine. Francuska bi trebala bez većih problema doći do prvog mjesta skupine, dok će se za drugo mjesto vjerojatno boriti Island i Ukrajina. Šanse Australije ravne su nuli.

Skupina C

U skupini C zatičemo domaćine i jednog od favorita Prvenstva - Njemačku. Njima će se pokušati suprotstaviti reprezentacije Argentine, Brazila i Poljske. Glavni favorit za prolaz, uz Njemce, su Poljaci, ali ni Argentina nije za otpisati.

Skupina D

Skupina D je nama i najzanimljivija nakon naše, jer reprezentacija Hrvatske nastavlja natjecanje u jakosnoj skupini u kojoj će biti i dvije momčadi iz ove grupe. Kao najizrazitiji favorit skupine (a i jedan od glavnih favorita za osvajanje zlata) nameće se aktualni svjetski prvak, Španjolska koja bi nam na ovom prvenstvu trebala biti glavni konkurent za osvajanje zlata. Sa Španjolcima skupinu dijele i Češka, Egipat i Katar, prilično slabe momčadi koje će vjerojatno biti u ravnopravnoj borbi za drugo mjesto.

Skupina E

U skupini E također se nalaze dvije momčadi koje će u drugom krugu postati dio naše jakosne supine. U ovoj grupi igra Danska, blagi favorit ispred također vrlo jakih Norvežana i Mađara. Angola u ovoj konkurenciji vjerojatno nema previše šanse.

Skupina F

Ovo nam je naravno i najvažnija skupina Svjetskog prvenstva jer u njoj igra hrvatska reprezentacija. Pakleni će se prije prolaza u drugi krug morati ogledati s Marokom, Rusijom i Korejom. Maroko igra divlji rukomet, ali je svojevrsni i autsajder skupine. Susreli smo se dva puta na svjetskim smotrama i oba puta uvjerljivo pobijedili. Koreja bi se mogla pokazati težom nego što zvuči, Hrvatska je s njima već igrala na OI u Ateni gdje smo ih pobjedili, ali ne bez problema, dok su na SP u Francuskoj Pakleni poraženi od Koreje. S ruskom se reprezentacijom naši rukometaši vjerojatno najbolje poznaju, s njima su igrali nekoliko puta i to je u svakom slučaju momčad koja se nikako ne smije podcijeniti jer su već godinama u vrhu svjetskog rukometa. No, na SP stižu bitno oslabljeni, bez trojice ozlijeđenih igrača. Sve da se netko od njih i oporavi, veliki je to hendikep za ruskog izbornika. 

D.R.,P.V.

Pročitajte više