"Jad i bijeda" s Maksimira kao ključ engleskog uspjeha?

MR MCCLAREN postao je Mr Motivator, skeptični su naslovi osvanuli jutros u britanskom tisku. Englezi mrze kad ih se podsjeća na poraz protiv Hrvatske, možda i zato jer im momčad dugo nije tako očajno izgledala, a kamoli još da ih se time motivira za predstojeće kvalifikacijske utakmice, o kojima ovisi plasman na EP. 

No, upravo je toj taktici pribjegao Steve McClaren, koji je uvijek aktualnu temu vlastite ostavke uspješno zaledio samo jednom izjavom serviranoj medijima.

"Da, povijest može biti itekako motivirajuća.Moramo biti bolji, i moramo to odmah." - rekao je McClaren, objašnjavajući:

"Sretan sam što "jad i bijedu" koju smo pokazali protiv Hrvatske, kao i sve ono što su igrači osjećali kada su napuštali teren u Zagrebu, mogu iskoristiti da ih motiviram uoči Izraela."

Sigurno je da bi McClaren najradije i sam povjerovao u ono što priča o izgledima za plasman na EP i krenuo dalje, nego se osvrtao na listu svega što nije bilo dobro u utakmici protiv Engleske, komentiraju na Otoku. Ali, McClaren će svoje igrače, dok budu istrčavali na travnjak, tapšati po ramenima i bodriti mizernim osjećanjem kojeg bi svi najradije zaboravili. Zaključak je opet isti; dok McClaren sve više uvjerava Otočane da nema mjesta zabrinutosti, Englezi sve manje vjeruju da je on čovjek koji ih može odvesti na veliko natjecanje. Za Englesku je neizvjesnost oko plasmana jednostavno nezaimslivo stanje. A time i neprihvatljivo poslovično strogim kriterijima javnosti.

"Ja osjećam da smo krenuli prema naprijed od te večeri u Hrvatskoj. Sagledali smo sve i sada na svakom igraču i članu stručnog stožera vidim odlučnost da ode do samog kraja. Svjesni smo da je ispred nas još osam kvalifikacijskih utakmica, mnogo je to prilika." - ne da se McClaren.

Iako je u reprezentaciju zbog izostanka ponajprije Nevillea, Croucha i Benta pozvao čak i 21 godišnjeg Davida Nugenta iz nižerazrednog Prestona. Talent je prepoznan, prošao je sve selekcije, nazabijao se golova i konačno spreman dokoračao do A vrste. Lijep model. Preston se, u međuvremenu, miri s činjenicom da ga neće zadržati, ali se barem nada da će Nugent zaigrati u narednim susretima reprezentacije jer bi time postao prvi igrač tog drugoligaša koji je zaigrao za reprezentaciju još od legendarnog Sir Tomya Finneya. 

No, uz imena poput Waynea Rooneya, Andrewa Johnsona i Jermaina Defoea to se teško može dogoditi.

"Nugent zaslužuje biti dio ove momčadi, zaslužuje  priliku da zaigra jer me uvjerio u svoje kvalitete. Dugo sam ga pratio,  bio je strijelac za mladu vrstu i zaista se dokazao. To ne mogu previdjeti." - kaže McClaren.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više