"Juventus krade, a Talijani varaju": Ovako je United predstavio protivnike

Screenshot: Manchester United

DERBI današnjeg programa Lige prvaka na Old Traffordu od 20.45 igraju Manchester United i Juventus. Domaćini su goste, ali i talijanski nogomet općenito, predstavili u nimalo lijepom svjetlu. 

U najavi utakmice na službenoj stranici Uniteda objavljen je profil Juventusa. Povijest kluba obrađena je tako da se juventinima nikako nije svidjela.

Iznad fotografije slavne Juventusove generacije iz 80-ih, predvođene Platinijem i Boniekom, pisalo je ovo što je kasnije obrisano, ali nedovoljno brzo da se ne uhvati:

"Kao i United, tako je Juventus podjednako voljen i omražen. Ali dok nama čak i neprijatelji nevoljko priznaju da tradicionalno forsiramo domaće mlade igrače i hrabri, napadački nogomet, neprijatelji Juventusa teško će naći lijepih riječi o tom klubu. 

Jedan od nadimaka koji su im dali tifosi rivala, Fiorentine, Intera i Napolija, je 'Rubentus'. Dolazi od talijanskog glagola 'rubare' što znači 'krasti'. Ovo potječe od mutne reputacije tog kluba koja je kulminirala skandalom Calcopoli, zbog čega mu je oduzet talijanski naslov iz 2005. i izbačen je u drugu ligu. Kažnjen je zbog krivnje za mnoge namještene utakmice."

United podsjeća i zašto engleski navijači ranije nisu voljeli talijanske klubove, kao i kada je na Otoku nastupila promjena u percepciji: "Sve dok 90-ih emisija 'Football Italia' na Channelu 4 nije napravila makeover Serie A, pri čemu je Italija idealizirana kao felinijevska zemlja snova lijepih pizza, šarmantnih kafića i sladoleda koji se nikako ne tope, britanski navijači gledali su talijanske klubove sa sumnjom. Njihova kvaliteta nikad nije bila upitna, ali neke od njihovih 'taktika' neupitno jesu."

Naravno, pri spomenutim ''taktikama" misli se na to da su Talijani tradicionalno "radili sa sucima", ali bili skloni i raznim drugim prljavštinama kako bi pobjeđivali u Europi. 

Pročitajte više