EURO 2020

Kad se igrač izbaci iz momčadi, ne treba ga više vraćati. Nijemci su pogriješili

Grafika: Index

FRANCUSKA je u večernjem terminu utorka na minhenskoj Allianz Areni pobijedila Njemačku s 1:0 u ogledu na Europskom prvenstvu te tom pobjedom potvrdila status jednog od najvećih favorita za naslov prvaka.

Smatra to i Indexov stručni komentator Vahid Halilhodžić, koji Francuze opisuje kao silu i gura ih na sam vrh u konkurenciji momčadi koje mogu do zlata.

Bio je to susret dvije nogometne velesile, utakmica prestiža između dva velikana i novo poglavlje u rivalitetu koji postoji već desetljećima, a sinoćnjom utakmicom Francuska je pokazala svoju dominaciju u svim pogledima igre. Tehnički i taktički odigrala je lijepo i najavila veliku kandidaturu za konačni trijumf na kraju prvenstva.

Francuska pobjeda je u potpunosti zaslužena

Impresioniralo me kod francuske reprezentacije da su svi igrači sudjelovali u obrambenim zadacima, vraćali su se u obranu svi redom i formirali defenzivni blok na kojem su se razbijali njemački napadi. Čak i igrači koji to obično ne rade, kao Kylian Mbappe, Karim Benzema i Antoine Griezmann, sinoć su utakmicu odradili s puno požrtvovanja, a gledamo li sve u cjelini, možemo reći da je Francuska u potpunosti zasluženo pobijedila u utakmici.

Didier Deschamps se odlučio na taktiku kojom je prepustio loptu i inicijativu Njemačkoj i malo povukao svoju momčad, a takvo što si je mogao dopustiti jer u momčadi ima igrača koji je nevjerojatno brz i preko kojega može prijetiti iz kontranapada.

Povratkom Benzeme je Francuska dobila kvalitetu više

S kakvom lakoćom Mbappe utrčava u prilike i kakvom lakoćom puca. A kvaliteta u sredini kreće od Paula Pogbe, koji je sposoban dati dugu loptu, ima izvanredne fizičke predispozicije i tehnički je savršen i koordiniran unatoč visini od 190 centimetara. U svakom trenutku zna bi li trebao dodati nekom od suigrača ili zadržati loptu, a dovoljno je snažan za takvo što. S takvim Pogbom, koji je imao i povećan radijus kretanja, s N'Golom Kanteom koji može skupiti svaku loptu i predati je u dubinu u svakom trenutku, s Benzemom koji se vratio u reprezentaciju, napadom koji ima i s obzirom na prikazano protiv Njemačke, za mene su glavni favorit za konačan trijumf na ovom Euru.

Benzeme nije bilo pet godina u reprezentaciji iz svima poznatih razloga i u tom je vremenu postao jedan od najboljih svjetskih nogometaša. Deset je godina standardan u Real Madridu, najvećem svjetskom klubu, a odlaskom Cristiana Ronalda dočekao je svojih pravih pet minuta i prometnuo se u nositelja igre na kojeg se svodi mnogo toga. Nije igrač koji čeka loptu u sredini i njegovim dolaskom je Francuska dobila strahovito puno. Koliko čitam, čujem i vidim, njegov dolazak nije poremetio atmosferu, već je on donio i novi elan s kojim je Francuska, koja je već puna dobrih igrača, dobila još više i postala još opasnija.

Njemačkoj nedostaje pravi napadač

Njemačka, koja ima samouvjerenost i koja je dominirala u svjetskom nogometu, napravila je neke promjene u sastavu, neki igrači su maknuti iz reprezentacije pa ponovno vraćeni. Za mene to nije dobro. Kad se igrač odstrani iz momčadi, ne treba ga više vraćati, to je hrabra politika, ali povratak nekolicine nije dobar. I dalje je to dobra momčad, ali nedostaje joj kvaliteta u šesnaest metara, netko kao Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo ili Benzema. Kad nemaš centarfora koji je sposoban na svakoj utakmici iz dvije polušanse zabiti gol, onda je teško očekivati da se možeš na velikim natjecanjima boriti za sam vrh. Francuska to ima, ima igru i taktičku posloženost i zato je za mene prvi favorit natjecanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više