AMERIČKI NOGOMET

Kako nastaju prstenovi za osvajače Super Bowla? Jednog je ukrao Vladimir Putin

Screenshot: Youtube

PROGLAŠENJE pobjednika u najpopularnijim američkim timskim sportovima podrazumijeva dodjelu šampionskog prstena - svjedočanstva o dominaciji i konačnoj pobjedi. Vlasnik prstena u SAD-u poznat je i kao prvak svijeta.

Prstenove koje dobivaju NFL prvaci krase dijamanti, a dodjeljuju se pobjednicima Super Bowla posljednjih 50 godina. Prvi put dobili su ga igrači Green Bay Packersa, a krasio ga je jednokaratni dijamant. Posljednji model prstena namijenjen nogometašima New England Patriotsa 2019. godine, oplemenila su 422 dijamanta od 8,25 karata i 20 plavih safira ugrađenih u bijelo 10-karatno zlato.

Tradicija šampionskog prstena započela je u bejzbolu. New York Giantsi su 1922. godine savladali Yankeese i prvi put u povijesti sporta dobili prstenove kao šampionsko obilježje.

Duga i moćna tradicija

"Prsten i američki nogomet prvi put su povezani  50-ih godina prošlog stoljeća, prije nego što su natjecanja AFL-a i NFL-a formirala jedinstvenu Nacionalnu nogometnu ligu", kaže Chris Poitras, potpredsjednik kompanije za izradu nakita Jostens. Ova tvrtka je napravila 35 od 53 šampionska prstena, uključujući prvi i posljednja četiri. Ostale su izradile kompanije Balfour i Tiffany. Tiffany je dizajnirao i izradio pobjednički trofej Vincea Lombardija.

Po tradiciji, prstenovi se daju i šampionima konferencija, odnosno ekipama koje će kasnije nastupiti u NFL Super Bowlu. Riječ je o nakitu koji je sličan šampionskom, ali je značaj daleko manji.

Rad na novom prstenu službeno počinje nakon završetka Super Bowla i traje nekoliko mjeseci. Šampionski klub nagrađuje svoju ekipu i stručni stožer nekoliko mjeseci poslije osvajanja trofeja.

"Kada znamo ime novog prvaka, počinjemo s radom na stvaranju prstenova. Tijekom sezone, u internim razgovorima razmatramo sve opcije, ali one ostaju pod velom tajne", objašnjava Poitras.

Proces dizajna traje osam tjedana, a poslije konačnog dogovora počinje proizvodnja koja traje od četiri do šest tjedana. Igrači dobivaju prstenove na svečanosti koju pobjednički klub priređuje prije nove sezone.

Super Bowl prstenovi u brojevima

Ne dobivaju prsten samo 53 igrača koji se nalaze u pobjedničkom timu.

"Broj proizvedenih prstenova ovisi o želji menadžmenta prvaka. Igrači dobivaju personaliziranu verziju, s imenom i brojem dresa. Članovima stručnog stožera i službenicima kluba namijenjene su jeftinije varijante s manje dragulja. Postoje i klubovi koji žele da svaki član dobije isti prsten bez obzira na ulogu", objašnjava Poitras i dodaje da broj prstenova po sezoni varira od 300 do 900, piše CNN.

NFL donira 5000 dolara po prstenu za 150 komada nakita. Sve više od toga financira klub osvajač Super Bowla. Procjenjuje se da najnovije verzije vrijede na desetine tisuća dolara po prstenu, a točna cijena čuva se u strogoj tajnosti.

Prsten igrača New York Giantsa Lawrencea Taylora osvojen na 25. Super Bowlu, dostigao je vrijednost od 230.401 dolara na aukciji 2012. godine. Prsten koji je napravljen za člana obitelji legendarnog quarterbacka Patriotsa Toma Bradyja, s urezanim prezimenom Brady, prodan je također na aukciji za 344.927 dolara. U usporedbi s onim koji je dobio Brady, bio je manji za 10 posto i imao je 265 dijamanata umjesto 283. Vrijednost je dostigao zbog epskog preokreta koji je Brady kreirao u finalu protiv Atlante. Patriotsi su bili u deficitu 28-3, ali su na kraju slavili još jednu titulu prvaka.

"Riječ je o velikim prstenovima koji su napravljeni da bi bili vidljivi iz svakog dijela prostorije. Najveći ikada je veličine 25, a veličina koja odgovara prosječnom muškarcu je 10. Vlasnik je William Perry, nogometaš koji je s Chicago Bearsima osvojio 20. Super Bowl 1986. godine. Širok je toliko da u njega može stati kovanica od pola dolara."

Prsten koji je završio u Putinovom džepu

Svaki prsten nosi svoju priču, neke su poznate javnosti. Poitras kaže da prsten igrača Philadelphia Eaglesa ima 127 dijamanata samo na okviru. Broj dragog kamenja je simboličan, jer predstavlja zbroj brojeva na dresu igrača koji su sudjelovali u postizanju odlučujućeg touchdowna protiv Patriotsa.

Ostali timovi žele obilježiti neke druge detalje iz pobjedničke sezone. Šampionski prsten New York Giantsa ima na bočnim dijelovima broj 11 - simbol 11 uzastopnih pobjeda tijekom sezone.

"Ovi prstenovi su uspomena koju igrači čuvaju čitavog života i prenose se u obitelji s generacije na generaciju", kaže Poitras.

Postoje priče o izgubljenim i pronađenim prstenovima, a jedna se odnosi na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vlasnik New England Patriotsa Robert Kraft pokazao je Vladimiru Putinu tijekom boravka u Moskvi svoj treći šampionski prsten. Ruski predsjednik je konstatirao da gromada od nakita može ubiti čovjeka. Kraft je navodno pružio ruku kako bi dobio nazad prsten, ali ga je Putin stavio u džep i otišao u društvu osiguranja. Uzalud je Kraft molio da mu vrate prsten. Čak je i tražio pomoć prijatelja Donalda Trumpa, ali prsten je ostao u Rusiji.

 

Pročitajte više