Kako se riješiti Hiddinka bez odštete od 25 milijuna eura?

TURSKI savez u velikoj je dilemi oko suradnje s Guusom Hiddinkom nakon što je turska reprezentacija u Istanbulu izgubila od Hrvatske 3:0 i time gotovo izgubila šanse za plasman na Euro 2012. U utorak u Maksimiru se igra uzvratna utakmica.

Hiddink se s Turskom nije proslavio u kvalifikacijama, jedva je stigao do drugog mjesta u skupini zahvaljujući pobjedi "stopostotne" Njemačke u Belgiji, navijači već neko vrijeme s tribina traže njegov odlazak, a protiv Hrvatske su izviždali svoju momčad i napustili tribine puno prije kraja susreta.

Dok Hiddink priprema Turke za pohod na čudo u Maksimiru, u turskom savezu (TFF) traže način kako da ga se riješe, no problem im predstavlja 25 milijuna eura odštete oju bi morali platiti Nizozemcu, pišu tamošnji mediji.

Ukoliko Hiddink odluči ispuniti ugovor do kraja, do lipnja 2012. godine, Turci ga se ne mogu riješiti bez plaćanja bogate odštete. Mogu se samo nadati da će se Nizozemac, u slučaju ispadanja od Hrvatske, sam povući.

Prema informacijama iz krugova bliskih Hiddinku, čini se da ne misli raskidati ugovor nego ga odraditi do kraja. Predsjednik TFF-a okomio se na bivše vodstvo saveza koje je dovelo Hiddinka: "Potpisali su ovaj ugovor i vezali nam ruke".

Vogts i Avci predvode listu potencijalnih Hiddinkovih nasljednika

Za Hiddinkova nasljednika spominje se nekoliko stručnjaka, a sve su glasniji oni koji zagovaraju povratak domaćem izborniku. Osim Fatiha Terima i Mustafe Denizlija, kao najveći domaći kandidati spominju se Abdullah Avci, trener Istanbul BB, i Senol Gunes iz Trabzonspora, koji je s Turskom uzeo broncu na SP-u 2002. godine. Njemački stručnjak Berti Vogts prvo je inozemno ime koje kandidira za tursku klupu, a koji završava svoj ugovor kao izbornik Azerbajdžana.

"Ne želim komentirati glasine o Turskoj do isteka ugovora", rekao je Vogts koji je s Azerbajdžanom pobijedio 1:0 Tursku u kvalifikacijskoj skupini u Bakuu, dok su u uzvratu poraženi istim rezultatom.

Naravno, ima i onih koji smatraju da nije problem u izborniku nego u savezu. "Ako je stručnjak i veliko trenersko ime poput Hiddinka podbacilo ovdje, onda nije problem u izborniku nego u sustavu", pišu Turci te navode kako im je potreban novi sustav, nova strategija razvoja nacionalne momčadi, a kao najboljeg čovjeka za taj posao vide Abdullaha Avcija koji je s turskom U-17 selekcijom osvojio europsko zlato.

Pročitajte više