Kakva je budućnost Šarića u Philadelphiji? Najveće je pitanje može li igrati zajedno s LeBronovim nasljednikom

Foto: Guliver Image/Getty Images

NITKO nije mogao očekivati da će se Dario Šarić ovako dobro snaći u najjačoj ligi svijeta. Pred kraj svoje prve NBA sezone hrvatski košarkaš je najveći favorit za nagradu rookieja sezone.
 
Navijače Philadelphije oduševljava njegova borbenost, želja za pobjedama te atmosfera koju pravi u momčadi. Postao je omiljen i kod navijača i kod suigrača, a njegovim partijama dive se velikani poput Dirka Nowitzkog.
 
Novinar portala The Sixer Sense, Christopher Kline, analizirao je igru Darija Šarića te onoga što ga čeka sljedeće sezone kada bi Philadelphia konačno trebala zaigrati u najjačem sastavu. Ovo su najzanimljiviji dijelovi njegove analize:
 
"Dariju Šariću trebale su dvije godine za dolazak u NBA ligu. Nakon što je dodijeljen Sixersima, Šarić je dvije sezone igrao s turskim Anadolu Efesom, gdje se usavršavao dok su se navijači Sixersa brinuli o tome kada će doći. Sada 22-godišnji Hrvat igra tempom novaka godine.
 
Brojni početnici dođu do tzv. "početničkoga zida" tijekom svoje prve godine. U NBA-u je broj utakmica dvostruko veći nego drugdje, i često se dogodi da se novaci umore.
 
No, to ove sezone nije slučaj. Mlade nade različito reagiraju, a Šarić je pokazao samo napredak. On ne samo da je završio sve utakmice, nego je imao i važnu ulogu u hrvatskome nacionalnome timu na Olimpijskim igrama te je sve obavio vrlo uspješno. 
 
U posljednjih deset utakmica, "Homie" je imao toliko visoku statistiku koju je postigao svojom agresivnom igrom da bi trebao postati novakom godine.
 
No, njegova dugoročna uloga nije toliko jasna koliko se čini. Uz Joela Embiida i Bena Simmonsa, koji je propustio ovu sezonu zbog ozljede, trebat će se detaljno analizirati koliko je njegova igra u skladu s njihovom. 
 
Dinamika Šarića i Simmonsa
 
Prvo se trebaju pregledati preklapanja Šarića i Simmonsa. Šarić bolje šutira, ali Simmons je izvrstan s loptom u rukama, iako Šarićevi najbolji trenuci dolaze do izražaja i kada on ima loptu u rukama.
 
Oni mogu zajedno igrati, ali možda bi bilo bolje za Šarića da svaki igra posebno, jer ga u nekim pogledima Simmonsova igra ograničava, pa se gubi najbolje od njihove igre. 
 

 
Trebao bi malo poboljšati obrambeni dio svoje igre. Nekad se zna previše truditi i mora doći u formu u odnosu na druge, više atletski građene napadače.
 
Gradnja dugoročne dubine
 
Trijumvirat Embiida, Simmonsa i Roberta Covingtona stvorio bi snažnu obranu Sixersima, dok bi se Šarić odlično snašao na klupi s kvalitetnim obrambenim igračima poput Richauma Holmesa, Justina Andersona i Timothea Luwawu-Cabarrota. Tako bi se uklonila jedna slabost u početnoj rotaciji koja bi se štitila Šarićevim napadačkim genijem u rezervnoj postavi.
 
Dok to možda izgleda kao korak unatrag za Šarića, zapravo je značajan napredak za dubinu Philadelphije. Darijeve sposobnosti da zamijeni Simmonsa i da upotrijebi svoju kreativnost u drugoj postavi mogle bi mu pomoći da najviše dođe do izražaja uz Embiida i Simmonsa.
Šarić je nevjerojatno svestran napadač koji može u drugoj postavi pomoći uzdrmanim Sixersima u budućnosti. 
 
Idealan je za poticanje druge postave trenera Bretta Browna. Ovdje nije stvar u nedostatku talenta, nego u prilagodbi njegovih sposobnosti", zaključuje Kline.
 

Pročitajte više