HNL

Lokomotiva ove sezone od transfera zaradila 11 milijuna eura, a mogla bi i više

Foto: Pixsell

LOKOMOTIVA je praktički dogovorila transfer Ive Grbića u madridski Atletico za četiri milijuna eura, a ostvari li sjajni mladi golman sve bonuse, transfer će biti veći i od šest milijuna eura.

Osim toga, Marko Tolić je navodno na korak do prelaska u Dinamo, koji bi ga trebao platiti oko milijun eura. Nema sumnje da Tolić vrijedi više, ali mu sljedećeg ljeta istječe ugovor pa Lokomotiva neće moći tražiti za njega onoliko koliko vrijedi.

Potvrda tih transfera trebala bi doći ovih dana pa će se Tolić i Grbić pridružiti čak četvorici suigrača koji su ovog ljeta ili ove sezone otišli s Kajzerice. Bratski odnosi Dinama i Lokomotive nastavili su se i ove godine pa je hrvatski prvak zimus od Lokomotive kupio Lirima Kastratija za dva, a Frana Karačića za milijun i pol eura pa ih obojicu ostavio na posudbi u Lokomotivi.

Dinamo kupio trojicu igrača, a još će jednog

Dinamo je po završetku sezone s Kajzerice doveo i Kristijana Jakića kojeg je platio 1,2 milijuna eura pa će tako praktički pola Lokomotivine momčadi sljedeće sezone igrati na Maksimiru. Ferencvarošu je prodan Myrto Uzuni za 1,8 milijuna eura čime Lokomotivin prihod od transfera ovog ljeta iznosi nevjerojatna 11,2 milijuna eura, odnosno više od dva klupska proračuna.

Lokomotiva godišnje raspolaže s 35 milijuna kuna, odnosno nešto manje od pet milijuna eura, što je triput manje od Osijeka, Rijeke i Hajduka te čak deset puta manje od Dinama. Ostvare li se bonusi iz Grbićeva ugovora (za što će trebati dosta vremena) i proda li se i Tolić u Dinamo, možemo reći da će Lokomotiva u 2020. godini uprihoditi gotovo tri klupska proračuna.

Znatno oslabljeni u borbu za europske milijune

Goran Tomić produljio je ugovor s klubom za još jednu sezonu, ali će u borbu za Ligu prvaka krenuti s potpuno novom momčadi. Već je ostao bez petorice, a ostat će bez još dva igrača s kojima je prošle sezone osvojio senzacionalno drugo mjesto. Lokomotiva bi u tom sastavu možda bila i favorit protiv bečkog Rapida u 2. pretkolu Lige prvaka, ali ovako su joj šanse bitno manje. 

Prođe li Austrijance, Lokomotivi je zajamčen nastup najmanje u skupinama Europa lige, što bi joj osiguralo minimalno 2,9 milijuna eura. Svakim osvojenim bodom u skupini zaradila bi dodatnih 190.000 eura.

Pročitajte više