Mamić skuplja prijave. Najnovija za prijetnju Malešu "Zna se kako takvi junaci završavaju"



DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU podnesena je anonimna kaznena prijava protiv Dinamovog izvršnog predsjednika, zbog njegovog komentara na suradnju Hajdukovog predsjednika Hrvoja Maleša s USKOK-om, kao pouzdanika i vjerojatnog svjedoka u slučaju korumpiranih lidera nogometne sudačke organizacije, koji su od Maleša, kao prikrivenog istražitelja, tražili 100 tisuća eura za "pošteno suđenje" Hajduku.

Podsjećamo, Mamić je u ponedjeljak, na konferenciji za medije u Dinamovim klupskim prostorijama izjavio: "Pa, iako sam rekao da ne smijemo ništa komentirati, ja ću samo reći da ja to nikad u životune bi napravio. Znači da mi staviš brigadu topova, mitraljeza, šmajsera, da mi gurneš onaj vreli žarač u guzu, razumiješ me ovaj... pa da mi još malo zakovrčiš... nikad u životu to ne bi napravio. I vrlo se dobro zna, kako ljudi koji u jednom momentu su junaci, ovaj, kako poslije završavaju..."

U prijavi stoji: "Pošto se izjava odnosi na osobu na odgovornom položaju, suradnika Uskoka, koji je razotkrio aferu podmićivanja u Hrvatskom nogometnom savezu, molio bih da ispitate gospodina Zdravka Mamića o značenju njegove izjave. Riječi "...kako poslije završavaju..." imaju prizvuk prijetnje ili saznanja o nekim prijašnjim kaznenim

djelima.

Ukoliko izjava gospodina Zdravka Mamića ima elemente prijetnje, to je kažnjivo po Kaznenom zakonu, članku 129, stavak 3 koji glasi:


"Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u svezi s njenim radom ili položajem, ili prema većem broju osoba, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost građana, ili ako je osoba kojoj se prijeti zbog toga dulje vrijeme stavljena u težak položaj, ili ako je počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, počinitelj će se kaznitikaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine."


Ukoliko izjava gospodina Zdravka Mamića nema elemenata kaznenog dijela prijetnje, tada je vidljivo da navedeni zna nešto o kaznenim djelima koja su počinjena u prijašnjem vremenskom razdoblju.U tom slučaju odgovoran je po kaznenom zakonu članak 300, stavak 1. Neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela koji glasi:


"Tko zna da je počinjeno teško kazneno djelo pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja, a za to djelo je zakonom propisana kazna dugotrajnog zatvora, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine."

Pročitajte više