Marat Safin pobjednik Australian Opena

RUSKI tenisač Marat Safin osvojio je prvi grand slam turnir sezone Australian Open. U finalu je, nakon 2 sata i 45 minuta igre, pobijedio Australca Lleytona Hewitta 1:6, 6:3, 6:4, 6:4.

Početak meča dao je naslutiti da će Australci, nakon 29 godina posta, napokon dobiti pobjednika. Naime, posljednji domaći igrač koji je osvojio Australian Open bio je Mark Edmondson 1976.

Hewitt je odlično igrao u prvom setu. Dva je puta oduzeo servis Safinu i nakon samo 23 minute vodio je sa 1-0 u setovima. Safin, koji je bio u finalu Australian Opena 2002. i 2004., uspio se pribrati i nakon nešto više od sat vremena borbe rezultat je bio poravnat 1-1.

Najveća drama događala se u trećem setu, koji je trajao gotovo sat vremena. Na početku je Safin upropastio dvije break lopte. Zatim je Hewitt došao do breaka i vodstva 3-0. Ruski tenisač vraća izgubljeni servis, a potom kod 4-4 dolazi do još jednog breaka i prilike da na svoj servis okonča treći set. To mu je i uspjelo.

U tom trećem setu bilo je svega. Obojica su se zbog nekih dvojbenih sudačkih odluka svađala sa glavnim sucem. Bili su na rubu kazne. Također, obojica su u jednom trenutku zatražila pomoć fizioterapeuta. No, na kraju je profitirao Safin. Ruski tenisač već je u prvom gemu četvrtog seta oduzeo servis Hewittu i time je meč praktično bio riješen.

Safin je u posljednja tri seta zabio 17 od ukupno 18 aseva. Također, dobio je većinu dugačkih izmjena.

Ruskom igraču ovo je drugi grand slam naslov, nakon pobjede na US Openu 2000. godine. Hewitt je, pak, izgubio drugo grand slam finale zaredom. Prošle godine poražen je od Rogera Federera u finalu US Opena.

Izjave nakon finala Australian Opena:

Marat Safin: "Ovo je veliko olakšanje. Jedan grand slam turnir možete osvojiti slučajno, kao što sam ja 2000. osvojio US Open. No, ako imate dva grand slama, onda je to nešto sasvim drugo. Za ovu pobjedu sam se stvarno namučio. A kako je počeo meč, izgledalo je da ovo nije moj dan. U prvom setu djelovao sam smiješno. Morao sam nešto promijeniti, naći izlaz iz te teške situacije i uspio sam. Ovo mi je puno draža pobjeda negoli kad sam 2000. osvojio US Open. Moram pohvaliti svog trenera Petera Lundgrena (bivši trener Rogera Federera). Trebalo nam je pet mjeseci zajedničkog rada prije negoli su počeli dolaziti rezultati. Bitno je da sada stižu u kontinuitetu".

Lleyton Hewitt: "Treći je set bio odlučujući. Tada je Safin igrao fantastično. Dobio je ključne poene, više ga nisam mogao zaustaviti. Ne, nisam izgubio meč, on ga je morao dobiti. Razočaranje je veliko, barem zasad. Mora biti tako nakon toliko uloženog truda. No, siguran sam da ću nakon par dana shvatiti da je ovo veliki rezultat. Uostalom, posljednjih godinu i pol moj tenis je definitivno bolji negoli prije. To, pokazuju i rezultati. Bio sam u finalu US Opena, Masters Cupa i sada u finalu Australian Opena. Očito je da dobro radim".

Pročitajte više