"Masovna tučnjava" u Pragu koju nitko nije snimio, mediji objavljuju falsifikat fotografije

ČEŠKI mediji jutros su objavili vijest kako je noćas na ulicama Praga došlo do sukoba oko 150 Dinamovih navijača s policijom, ali da nitko nije uhićen.

U vijestima se navodi i izjava glasnogovornice lokalne policije koja je navodno kazala kako su Boysi bacali boce i druge predmete na građane, a zatim i na policiju. Navodi se i kako je na ulicama bilo više od 70 policajaca te da je jedan lakše ozlijeđen. Češki Fotbal Sport otišao je toliko daleko da je svoj tekst naslovio ovako: "Praškim je ulicama tekla krv".

No, najzanimljivije od svega je da niti jedan češki portal, pa čak niti češka nacionalna televizija nemaju evidentirano nasilje naših navijača na ulicama Praga. Većina čeških portala (iDNES, PRAVO, Denik, Tyden, Sport) uz vijest je objavila arhivske fotografije Bad Blue Boysa ili pak fotografiju koja je zaista snimljena u centru Praga ispred McDonaldsa na kojoj se vidi razbijen izlog te razbacane stolice no samo su neki ispod fotografije napisali "Ilustracija". I da nisu to napisali vidi se da fotografija ne prikazuje Prag usred noći. Čak su i neki hrvatski mediji svoj tekst ilustrirali fotografijama sa čeških portala ne navodeći međutim da se radi o arhivskim fotografijama ili ilustracijama.

Idnes je objavio nešto kasnije kratku snimku, no nejasno je radi li se o arhivskim snimkama ili onima od noćas.

Od čeških novinara doznajemo kako se, prema njihovim riječima, sve dogodilo vrlo brzo u 20-ak minuta. No, vrlo zanimljivo je to da niti jedan češki novinar nije pratio pohod 150 "opasnih hrvatskih navijača" kroz njihov glavni grad iako su proteklih dana najavljivali osvetu domaćih navijača Boysima.

H.A.

Pročitajte više