Mihovil Španja i Jelena Vuković najbolji sportaši s invaliditetom

Vlasnici četiriju brončanih medalja s paraolimpijskih igara u Ateni, Mihovil Španja i Jelena Vuković proglašeni su u izboru Hrvatskog športski savez invalida (HŠSI), najboljim sportašima s invaliditetom u protekloj godini.

HŠSI je već osmu godinu uzastopce birao najuspješnije sportaše i sportske djelatnike. Na ovogodišnjoj svečanosti, koja je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, uz mnoge sportske djelatnike prisustvovali su i potpredsjednica hrvatske Vlade, Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, pomoćnica ministra za znanost, obrazovanje i sport, Romana Caput-Jogunica, te saborski zastupnici Zlatko Tomčić, Marija Lugarić, te Vesna Škulić.

Mladi dubrovački plivač, koji je u Ateni osvojio tri brončane medalje (na 400 slobodno, 100 leđno i 200 mješovito), slavio je ispred Damira Bošnjaka, koji je na paraolimpijskim igrama zauzeo sedmo mjesto u disciplini pištolj slobodnog izbora. Jelena Vuković je u Ateni osvojila brončanu medalju u bacanju diska, dok je u bacanju kugle bila sedma. U konkurenciji za najbolju sportašicu bile su i plivačica Ana Sršen, te atletičarka Marija Iveković.

"Velika čast je dobiti ovu nagradu, ali i velika odgovornost, jer sada će svi očekivati nastavak dobrih rezultata. Nadam se kako ću se za iduće POI u Pekingu pripremiti još bolje", kazala je Jelena Vuković, koja je nedavno proglašena najboljom sportašicom Istarske županije u konkurenciji sportašica sa i bez invaliditeta, što je možda i prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

U svom govoru na taj se problem osvrnuo i Mihovil Španja kazavši kako mu je žao što paraolimpijci nisu bili u konkurenciji prilikom izbora najboljih hrvatskih sportaša bez tjelesnog hendikepa.

"Sretan sam što sam osvojio nagradu za najboljeg sportaša svoje matične organizacije, ali isto tako žao mi je što zbog nečijeg nemara hrvatskim plivačima paraolimpijcima koji su nastupili u Ateni nisu priznati rekordi, jer su u Savezu prekasno poslali prijave", kazao je Španja.

U kategoriji za najbolju momčad sporatša s invaliditetom izabrana je stolnoteniska reprezentacija koja se na Paraolimpijskim igrama u Ateni plasirala među sedam najboljih momčadi. Za najboljeg stručnog djelatnika u protekloj godini izabran je Španjin trener, Dean Kontić, dok je za najuspješniju udrugu u športu osoba s invaliditetom izabran Zagrebački športski savez invalida.

Za najuspješnijeg sportaša/momčad u neparaolimpijskim sportovima proglašena je kuglačka reprezentacija slijepih i slabovidnih, koja je na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj osvojila prvo mjesto. Za dugogodišnji rad i razvoj sport osoba s invaliditetom nagrade su dobili Josip Petrač, Dragan Ružnjak i Ivan Živković. Petrač je jedan od osnivača sportskog društva invalida "Hrabri". Ružnjak je u svom petnaestogodišnjem radu u atletici osoba s invaliditetom postigao niz značajnih rezultata na sportskom, trenerskom i organizacijskom planu, dok je Živković već 30-ak godina promiče i bavi se razvojem sporta osoba s invaliditetom, kako aktivno kao sportaš, tako i organizacijski kao zaposlenik Ustanove za rehabilitciju hendikepiranih osoba.

HŠSI je ove godine dodijelio i posebna priznanja za doprinos u promociji sporta osoba s invaliditetom koja su dobili novinar sportske redakcije HTV-a, Boris Mutić, redakcija Dobro jutro Hrvatska, te Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA). Dodijeljena su i priznanja za doprinos u razvoju sporta osoba s invaliditetom koja su dobili Sportsko društvo "Hrabri", Sportski savez invalida Brodsko-posavske županije, te Ustanova Mladost.

(Hina) xdl yzm

Pročitajte više