Mislite da će se otkazati Euro, Liga prvaka i Olimpijske igre? Evo što kažu kladionice

Foto: Getty Images

PRIJE samo nekoliko dana smijali smo se odluci Premier lige o zabrani rukovanja nogometaša i sudaca pri početku utakmica, a danas je cijeli svijet u blokadi zbog pandemije koronavirusa. 

Otkazane su sve najjače nogometne lige svijeta i svi najveći američki sportovi. Sportska se natjecanja održavaju samo u rijetkim dijelovima svijeta, ali strogo bez prisutnosti gledatelja od straha širenja virusa Covid-19.

Pisali smo da će globalna zdravstvena kriza ostaviti dosad neviđene posljedice na nogomet, a kao takva nije zaobišla ni ono što je nezaobilazno uz nogomet - kladionice.

Najviše su pogođene one kladionice koje nemaju opciju online klađenja, ali i one najveće na svijetu. William Hill, Ladbrokes, Coral, Paddy Power Betfair i drugi bilježe i do 25 posto manje uplata nego u isto vrijeme prošle godine. Šteta će se brojati u stotinama milijuna eura. No ne gube i nadu.

Euro 2020. i Olimpijske igre pred otkazom, evo kakve šanse za to daju kladionice

Kladionice su po pitanju odgode Eura i Olimpijskih igara i dalje (pre)optimistično nastrojene. Tako Paddy Power daje 80 posto šanse da će se Olimpijske igre u Tokiju ipak održati, dok šanse za odgodu procjenjuje na otprilike 30 posto. S druge strane, Betfair šanse da se Euro odgodi procjenjuje na otprilike 55 posto, odnosno 45 posto da će se Euro ipak održati.

Zasad u ponudi vodećih svjetskih kladionica nema odgođene verzije Eura jer vjerojatno svi čekaju utorak i službenu UEFA-inu objavu. U ovom im je trenutku rizik za izaći van s ponudom tog tipa vrlo vjerojatno prevelik pa se čeka utorak, dan D za svjetski nogomet. Tako se ni stanje favorita za osvajanje Eura nije bitno mijenjalo. 

Engleska je najveći favorit za osvajanje europske smotre - kladionice joj daju impresivnih 18 posto šansi. U rujnu je stanje na vrhu bilo drugačije, prvi favoriti bili su Francuzi s otprilike 20 posto šanse, a sada su oni drugi s otprilike 15-16%, ovisno o kladionici. Nakon toga slijede Belgijci, Španjolci i Nijemci, koji svi redom imaju podjednake šanse, a kreću se oko 10 do 12 posto.

Kako stoji Hrvatska? Po kladionicama, Hrvatska je deveti favorit Eura i zadnja reprezentacija kojoj se daju još barem približno realne šanse. Ovisno o kladionici, hrvatske se šanse procjenjuju na tri do četiri posto. Već ruske šanse jedva da su jedan posto.

Što je s onima koji su uplatili novac na odgođene događaje?

Naravno, postoji određen broj ljudi koji je već uložio svoj novac i kladio se na određene događaje koji se, izvjesno je, neće dogoditi. Kao, primjerice, Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine, koje će se najvjerojatnije odgoditi za sljedeću ili 2022. godinu. Slično je i s prvenstvima diljem Europe, gdje se razmatraju rješenja za ovu nepredviđenu situaciju. Jedno od rješenja je da se prvaci odluče trenutnim stanjem, a neki spominju doigravanja za prvaka i europske plasmane. 

Kladionice, uglavnom, u svojim pravilnicima imaju odredbe prema kojima će vraćati novac svima onima čiji događaji na koje su se kladili neće biti održani. Neke kladionice diljem svijeta već su vratile novac za one koji su se kladili na odgođene susrete, dok će neke sačekati još neko vrijeme i nešto službenije odluke vodećih tijela u svijetu nogometa.

Favoriti za Ligu prvaka nisu se bitno mijenjali, pogledajte tko je favorit za osvajanje Europa lige

Što se Lige prvaka tiče, stanje je također promijenjeno po pitanju favorita za trofej. Osmina finala elitnog europskog natjecanja nije se odigrala do kraja, a zbog pandemije virusa Covid-19 odgođena su četiri uzvratna susreta: Juventus - Lyon, Bayern - Chelsea, Manchester City - Real Madrid i Barcelona - Napoli. 

Dva europska teškaša i dalje su daleko ispred svih po pitanju kladionica. Gledajući najbolju sportsku analitičku stranicu - FiveThirtyEight - Bayern je prestigao City u odnosu na kraj veljače i ima 29 posto šanse, dok Bayern za prvakom Engleske kaska svega tri postotka (26%). Dakle, bacanje je novčića hoće li jedna od ove dvije momčadi osvojiti Ligu prvaka ili će to učiniti neka od preostalih 14.

Ipak, kladionice su nešto opreznije po tom pitanju i ekipi Pepa Guardiole daju veće šanse - 25 posto, ali Bayern je odmah iza Cityja, na oko 22-23 posto šansi za podizanjem famoznog uhatog pehara.

Daleko najveći favorit za osvajanje Europa lige je Manchester United, kojemu FiveThirtyEight daje 29 posto. 20 posto ima Bayer iz Leverkusena, dok 10 posto šanse ima Wolverhampton. Ispod su Sevilla s devet posto te Getafe i Inter s po osam posto šanse. 

PSG je objavio video u kojem savjetuje kako se boriti protiv koronavirusa:

Pročitajte više