MOURINHO NE PRESTAJE Unitedovim igračima poručio da bi prije njih odabrao Sevilline

Foto: Getty Images/Guliver Image

JOSE MOURINHO nastavlja davati nevjerojatne izjave nakon velikog debakla Manchester Uniteda u Ligi prvaka.

Poslije očajne igre i šokantnog poraza 1:2 od Seville na uzvratu osmine finala na Old Traffordu (prva utakmica 0:0), ionako ogorčene navijače Posebni je do kraja razbjesnio nonšalantnim ponašanjem nakon velikog neuspjeha. Ispadanje iz LP-a odmah nakon utakmice prikazao je kao nešto sasvim normalno izjavom koja je previše čak i za njega:
 
"Znam da se ovo već događalo Manchester Unitedu jer na ovom stadionu uspijevao sam ga izbaciti iz LP-a kao trener Porta i Reala. Tako da ovo nije ništa novo tom klubu."
 
Dva dana kasnije slijedio je Mourinhov monolog od 12 minuta tijekom kojeg je objašnjavao kako on s Unitedom ne može bolje jer je naslijedio momčad s luzerskim mentalitetom, a za popraviti tako nešto treba više od dvije godine i par stotina milijuna funti, koliko on ima na raspolaganju. 
 
Usput se narugao europskom pedigreu kluba koji vodi: "Postoji ono što ja zovem nogometno naslijeđe. Posljednji put kada je Manchester United osvojio Ligu prvaka, a to se ovom klubu ukupno nije dogodilo puno puta, bilo je 2008." 
 
Nakon toga ovako je "motivirao" igrače koje vodi: "Igrali smo protiv momčadi koja je zadnjih sedam godina uspješnija u Europi od Manchester Uniteda. U Sevilli je puno nogometaša koji bi igrali u mojoj momčadi."
A momčad "puna nogometaša koji bi igrali kod Mourinha" u 28 prvenstvenih utakmica ove sezone primila je čak 42 gola. Više zgoditaka od nje u La Ligi dobilo je samo pet momčadi. Sevilla je u prosjeku još darežljivija ove sezone u Ligi prvaka. Tamo je u šest utakmica skupine primila 12 komada, ili čak dva po utakmici. Ali, onda je došao United i "skupila je noge". Taj suparnik zabio joj je samo jednom, ali kada je već sve bilo gotovo.
 
Koliko je Manchester pod Mourinhom nastrojen kukavički i neambiciozno, pokazuje i ovaj podatak. United je dakle Sevilli opalio na gol samo četiri puta u 180 minuta. Za isto toliko vremena protiv istog suparnika ove sezone u LP-u Maribor je to napravio samo jednom manje. Napominjemo da momčad slovenskog prvaka vrijedi 11, a drugoplasirana ekipa engleske lige 740 milijuna eura.
 
Sevilla je ove sezone jednako neimpresivna i u napadu. U Primeri je zabila samo 36 golova u 28 susreta. U skupini LP-a zabila je 12 golova, koliko je i primila. Ali i ovdje joj je United omogućio da se osjeća kraljevski. Ali doslovno. Inače jalova Sevilla u uzvratu LP-a na gol Manchestera opalila je čak 21 put, što je najveći broj udaraca koji je United dopustio na gol na Old Traffordu još od Reala prije pet godina.
 
A kako se protiv takvog suparnika postavio Mourinho? Momčad velike, mnogi će reći i veličanstvene napadačke kvalitete i potencijala, zauzdao je i pretvorio u ekipu "čekača", koju tjera na njemu omiljenu taktiku "parkiranja busa".
 
Ono što najviše smeta navijače Uniteda kukavička je i posljedično neefikasna igra momčadi njihovog kluba, koji je od Mourinhova dolaska 2016. na pojačanja potrošio 350 milijuna eura i kupio između ostalih Mkhitaryana, Pogbu, Lukakua, Matića, Sancheza i koja je već ranije imala Rashforda, Martiala, Lingarda. Namjerno u ovom ofenzivnom kontekstu ne navodimo Ibrahimovića jer je on ozlijeđen.
 
United je, usprkos tome što ima ovakve napadače, kreativce te veznjake sposobne postići ili namjestiti gol, u dvije utakmice protiv Seville zabilježio samo četiri udarca na vrata.

Pročitajte više