Na Poljudu gorjela zastava Socijalističke Republike Hrvatske, a vijorila se zastava HOS-a

Foto: Bruno Karadža, Hina, Index

HAJDUK je svladao Istru s 3:0 u 30. kolu Prve HNL, a Torcida je na tribinama poljudskog stadiona tijekom utakmice spalila zastavu bivše Socijalističke Republike Hrvatske
 
Utakmica je odigrana na deseti travnja, na rođendan zločinačke kvislinške paradržave zvane NDH, no na taj isti datum 1991. u Splitu je osnovana IX. bojna HOS-a ''Rafael vitez Boban'', postrojba Hrvatske vojske koja se borila u Domovinskom ratu.
 
U Splitu je obljetnica osnutka te postrojbe obilježena nizom svečanosti, počasni gost je bio legendarni vukovarski zapovjednik Mile Dedaković Jastreb, a HOS-ovci su se sjetili i tragično preminulog Torcidaša Žana Ojdanića te su ispod njegovog murala zapalili i svijeće.
 
Torcida je datum obilježila i na samom poljudskom stadionu. Najprije je izvješena ogromna zastava HOS-a, a onda je na tribinama i spaljena zastava Socijalističke republike Hrvatske.
 
Nećemo ulaziti u razloge zbog kojih su pojedini navijači Hajduka baš na deseti travnja zapalili zastavu bivše Socijalističke Republike Hrvatske (dakle, to NIJE bila zastava Jugoslavije), no jasno je da Torcida i dalje gubi kompas u obilježavanjima datuma iz burne hrvatske povijesti.
 
Hajduk je klub koji je nastao 1911. kao pravi, hrvatski i narodni klub. Ali, Hajduk je također i klub koji se kao malo koji klub u Europi može pohvaliti i svojom slavnom antifašističkom prošlošću. 
 
Šteta što neki te dvije stvari brkaju, valjda smatrajući da jedno mora negirati drugo. Ne mora, dapače. Hajdukovci su se i 1941. i 1991. borili isključivo za slobodnu i antifašističku Hrvatsku.
 

Pročitajte više