RADIKALNA REFORMA Od 2019. godine počinje nova era tenisa

Foto: Hina

ITF se odlučio na veliku reformu u tenisu od 2019. godine kojom će značajno smanjiti broj profesionalnih tenisača. 
 
Cilj čelnih ljudi tenisa je omogućiti tenisačima veću zarade, a juniorima lakši put ka vrhu ovog sporta. U trogodišnjem istraživanju ITF je zaključio kako postoji previše tenisača koji se natječu kao profesionalci te premalo juniora koji se probiju do vrha. 
 
Trenutačno ima 14 tisuća tenisača i tenisačica koji igraju profesionalne turnire, a ITF od 2019. godine planira taj broj smanjiti na samo 1500, po 750 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Naime, od tih 14 tisuća, gotovo polovica još nije zaradila ništa i ne mogu živjeti od igranja tenisa. 
 
Od 2019. godine organizirat će se Transition Tour, serija turnira umjesto najnižeg ranga turnira Futuresa koji će omogućiti juniorima lakši prijelaz u profesionalce.  
 
"Zašto smo se odlučili na ovo? Tenisu su bile potrebne radikalne promjene kako bi se riješilo pitanje prijelaza juniora među seniore, dostupnosti turnira i smanjenja troškova cijele profesionalne karijere", rekao je ITF-ov predsjednik David Haggerty.
 
Tenisači će na Transition Touru zarađivati novac, ali i bodove kojima bi se mogli probiti na ATP ljestvicu i jače turnire. 

Pročitajte više