Od Dioklecijana, preko Poljuda nazad na rivu: Čeka nas spektakularni Splitski polumaraton

Foto: Splitski polumaraton
 
RASKINUVŠI tradiciju s malim lokalnim događajem koji bi nekolicinu samozatajnih trkača izvukao na rivu na dan Sv. Duje gdje su startali i onda trčali dva kruga po marjanskoj zaklonjenoj stazi, bez navijača i medija, nove snage u Maraton klubu Marjan pripremili su jedan od najvećih sportskih događaja u zemlji.
 
U samo tri godine otkako traje taj prijelaz, broj prijava je porastao sa 165 na 1.700 natjecatelja koji dolaze iz čak tridesetak zemalja. 
 
Privlačnosti je sigurno doprinijela činjenica da je promijenjena trasa trčanja. Ona sada obilazi sve važnije simbole i lokacije grada, a i sam organizatorski tim je modernirao sustav promidžbe koristeći aktivno internet, društvene mreže, poznanstva koja su stekli na brojnim otrčanim maratonima,a u promociji su im pripomogli i slavni hrvatski sportaši poput Blanke Vlašić, Gorana Ivaniševića, Dina Rađe, Duje Draganje i Roberta Jarnija.
 
S takvim brojkama i premještanjem datuma održavanja na kraj veljače, 16. Splitski polumaraton postao je ne samo prvi važan trkački događaj u sezoni, nego i prvi po broju prijava među hrvatskim polumaratonima. 
 
U organizaciji i promidžbi događaja, primijenjena su znanja koje je organizacijski tim, u svojstvu trkača, pokupio po velikim maratonima u Ljubljani, Beču, Berlinu, Amsterdamu, Moskvi, New Yorku i Bostonu. 
 
Naime, sportski događaji su specifični po odnosu inputa i outputa: s vrlo malo ulaganja, postiže se višestruki učinak. Osim mijenjanja imidža grada kao poželjne turističke destinacije, ali i kao destinacije koja nudi kvalitetan život, tu je i korist od popunjenih kapaciteta smještaja, porast prometa za trgovinske i uslužne djelatnosti, te nezanemariva nematerijalan dobit u vidu promidžbe. 
 
Nezaboravni poljudski krug 
 
Utrka će se održati 28. veljače, a moguće je prijaviti se samo do 5. veljače. Preuzimanje startnih brojeva i paketa počet će dva dana prije utrke i to u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta. Osim polumaratonske utrke od 21 km, nešto slabijim trkačima Split Half nudi i utrku na 5km pod brendom  PoKRENI, na kojoj se očekuje dvjestotinjak prijavljenih, te jedan aktivistički događaj, Splitsku milju, oko Dioklecijanove palače koja se odvija u suradnji sa županijskom ligom protiv raka.
 
Od Dioklecijanove palače, preko Đardina, Ulicom Domovinskog rata s pogledom na Biokovo, pa natrag kroz Loru, s nezaboravnim krugom po poljudskom stadionu, preko Marjana, ušminkanom Zapadnom obalom natrag na rivu - to bi bila trasa koju će obići polumaratonci iz cijelog svijeta, bodreni bunjevima najvatrenijih navijača koji će biti stacionirani na nekoliko lokacija. Prilika je to za sve sportaše i rekreativce da se pridruže globalnom trendu.
 
Trčanje postaje stil života kojim se ljudi danas bore protiv stresa i zdravstvenih tegoba proizašlih iz manjka aktivnosti, stresa i opterećenja na poslu. Nije potrebna skupa oprema niti kakvi materijalni preduvjeti, samo volja i simbolična startnina. 

Pročitajte više