OI - pobjeda Zečevića, Lugarić osmi

Strijelci Milan Lugarić i Zvonimir Vitić, te hrvač Anto Zečević prvi su od hrvatskih sportaša nastupili na 20. Olimpijskim igrama gluhih (Deaflympics) u Melbourneu.

Dvadesetogodišnji Ante Zečević imao je danas dvije borbe u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskog stila, u kojoj je ukupno osam boraca podijeljeno u dvije skupine. Zečević je u prvoj borbi dana na izuzetno atraktivan način svladao Amerikanca Nathaniela Garellsa tehničkom dominacijom 4:0, oduševivši svog trenera i bivšeg reprezentativca Damira Jakubeka. Hrvatski borac je protiv Amerikanca vrlo brzo zahvatima došao do deset poena, čime se borba prekida zbog apsolutne dominacije.

U drugom dvoboju je naš hrvač izgubio od svjetskog doprvaka Bjelorusa Vitalija Zaraiskog sa 3:0 u prilično ravnopravnoj borbi u kojoj je Zečević, inače Brčak s prebivalištem u Lupoglavu, imao svoje šanse u drugoj rundi. U prvoj je Zaraiski zarana napravio dva boda, a do potrebnog trećeg boda i pobjede došao je križnim hvatom u produžetku. Zečević u subotu ima posljednji dvoboj u skupini i to protiv vrlo jakog Rusa Vladimira Zajceva od koga je 2003. izgubio borbu za broncu na EP u Istanbulu. Kako je Zajcev pobijedio i Bjelorusa i Amerikanca, našem jedinom hrvaču je potrebna pobjeda uverljivom razlikom ili tušem i jedino bi u tom slučaju bio prvi u skupini, te hrvao za zlato sa pobjednikom druge skupine. Svaki drugi ishod, pa i minimalna pobjeda za Zečevića znači treće mjesto u skupini i završetak natjecanja. Hrvački turnir je na Deaflympicsu iznimno jak jer su hrvačke velesile poput Irana, Rusije i Turske poslali najbolje borce.

Strijelac Milan Lugarić bio je osmi u finalu zračnog pištolja na 10 metara i to je prvo hrvatsko finale uopće u ovoj disciplini na Igrama. Varaždinac Lugarić je u kvalifikacijama pogodio 539 krugova, a nakon finala je imao 623.8 krugova, dok je njegov sugrađanin Zvonimir Vitić bio jedanaesti sa 526 krugova. Oba naša strijelca puno su bolja u pištolju na 50 metara koji je na rasporedu 12. siječnja, a dva dana ranije imat će disciplinu 25 metara brza paljba.

Hrvatska olimpijska reprezentacija gluhih imala je i službeni prijem u Generalnom konzulatu RH u Melbourneu, gdje su sportaše ugostili konzulica Ana Modun i treći konzul Ivo Vasilj. Prijamu su nazočili i ugledni Hrvati iz Melbourna, a "palo" je i obećanje o velikoj proslavi u jednom od Hrvatskim domova ukoliko rukometaši osvoje zlatno odličje.

(Hina) xrš ydl

Pročitajte više