HAJDUK NA PREGOVORIMA U HNS-u

Otkriveni detalji sastanka u HNS-u: Hajduk želi micanje Marića i Vrbanovića

Foto; Pixsell / Marko Prpić

SPLIT želi ugostiti hrvatsku reprezentaciju na Poljudu 13. listopada u kvalifikacijskoj utakmici s Mađarima. Posljednji put Poljud je reprezentaciju dočekao 2015. godine, s ugraviranom 15-metarskom svastikom u travnjaku, u diverzantskoj akciji protiv Hrvatskog nogometnog saveza, udarcem na njegovu najveću vrijednost, hrvatsku reprezentaciju. Nakon neodigranog derbija u Maksimiru i prosvjeda na splitskoj rivi, koji je probio sfere nogometa i pretvorio se u borbu za dekriminalizaciju društva, narušeni odnosi Hajduka s HNS-om i nogometnim gazdom Zdravkom Mamićem pretvorili su se u pokret otpora koji je baš poput Hajduka prošao kroz razne faze tijekom posljednjih deset godina i rezultirao nebrojenim posljedicama.  

Delegacija Hajduka koju je predvodio bivši predsjednik Ivan Kos napustila je Skupštinu HNS-a i nije priznavala predsjednika HNS-a Davora Šukera legalnim izborom. Hajduk je na papir sastavio popis zahtjeva prema HNS-u, ali u međuvremenu se raspala garnitura Ivana Kosa. Ostao je papir. A na mjesto predsjednika Hajduka vratio se Marin Brbić, štedljivi recepcioner koji je postao jedno od lica splitske revolucije kontra HNS-a.

Skoro pet godina kasnije, Brbić se sastao s HNS-om u Zagrebu, a osim lica koja su bila s druge strane, malo toga se promijenilo. Davor Šuker nije bio, negdje je u inozemstvu. Uz Brbića, na pregovore u HNS stigli su splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Benjamin Perasović, a primio ih je direktor Saveza Marijan Kustić. Hajduk je u Zagreb otišao tajno, nikoga nisu obavijestili o sastanku i do ovog trenutka još se nisu službeno očitovali. Otkako su preuzel vođenje Hajduka, drže se dogovora o kontroliranoj komunikaciji s medijima. 

Dogovor do lipnja, generalka u Omišu 

Hajduk je već ranije postavio uvjete suradnje s nogometnim središtem - uvođenje stranog povjerenika za suđenje, rehabilitaciju udruge prvoligaša, transparentan financijski izvještaj iz Saveza na kraju godine, izbor ljudi na pozicije prema određenim kriterijima, novi izbori, potpuna implementacija Zakona o sportu. Malo toga Kustić može obećati Hajduku s ovog popisa, ali vjeruje da će reprezentacija do kraja godine doći u Split. Ideju promovira i izbornik Zlatko Dalić.

Brbić, Perasović i Opara na pregovorima oko operacija povratka Hrvatske na Poljud precizirali su zahtjeve. Hajduku smeta Damir Vrbanović, posljednji iz Mamićevog klana koji je ostao na rukovodećoj, direktorskoj funkciji. Hajduk bi uklonio Vrbanovića zbog sudskih procesa i presuda za kriminal, a ne slažu se ni s izborom Bruna Marića za koordinatora za VAR. Tijekom sudačke karijere Marić je bio najomraženiji sudac navijača Hajduka. Zbog suđenja u finalu Kupa 2009. godine svaki njegov dolazak u Split bio je visokorizičan. Slično je bilo i reprezentacijom Hrvatske.  

Do lipnja je rok za potvrdu domaćinstva utakmice s Mađarskom. HNS i Hajduk napravili su prve korake. Kustić je bio na derbiju u Splitu, a Brbić je potegnuo do Zagreba.

Reprezentacija 31. svibnja gostuje u Omišu, na proslavi stogodišnjice kluba, na generalnoj probi za povratak u Split do kraja godine. 

Pročitajte više