OVO SU JORDANOVE NAJSKUPLJE TENISICE Najveći ih je nosio prije 33 godine i danas vrijede bogatstvo

Foto: Guliver Image/Getty Images

UŽASNO je teško u bilo kojem području ljudskog djelovanja, pa tako i u sportu, birati najbolje od najboljih. Zapravo, to je gotovo nemoguć posao jer svako vrijeme nosi neke nove trendove i svaka epoha ima svoje heroje. No unatoč tome, prijepori oko najboljih ikad omiljena su zanimacija svakog sportskog zanesenjaka.
 
Desetljećima traju rasprave oko najboljeg svih vremena u nogometu. Navijači su godinama bili podijeljeni između Pelea i Maradone. Međutim, starije generacije nogometnih zaljubljenika znale su ispred Brazilca i Argentinca gurnuti i Alfreda Di Stefana te Ferenca Puškaša, a oni koji su u nogometu uživali u sedamdesetima, nerijetko su na tron postavljali izumitelja totalnog nogometa Johana Cruyffa. Danas je Lionel Messi kralj nogometa, a unatoč magiji koju godinama izvlači iz šešira, ima onih koji će tvrditi da Messi ne može biti najbolji sve dok ne podigne pehar svjetskog prvaka. 
 
Dakle, navijači će uvijek imati svoje favorite i nemoguće je izdvojiti jednog koji je plebiscitarno dobio neslužbenu krunu najvećeg svih vremena.
 
Ista je stvar u rukometu, tenisu, vaterpolu… Ma, u bilo kojem sportu, osim u košarci. Tu dvojbe nikad nije ni bilo. Zapravo, dvojba je nestala onog trenutka kad je 1991. Michael Jordan osvojio svoj prvi šampionski prsten. Tada je kralj dobio svoju krunu i tu sva priča završava. Premda će neki tvrditi da je LeBron već sad tu negdje s Kraljem košarke, puno je veći broj onih koji će tvrditi da postoji samo jedan najveći ikad, a svi ostali mogu se boriti eventualno za mjesto iza čudesnog broja 23.
 
Jordan je igrao na poziciji bek šutera, a izabrali su ga u 1. krugu (3. ukupno) NBA drafta 1984.  Chicago Bullsi. U svojoj četrnaestogodišnjoj NBA karijeri ostvario je gotovo sve što se moglo ostvariti. Igrajući za Chicago Bullse osvojio je 6 NBA prstena, 5 puta proglašavan je najkorisnijim igračem lige te 6 puta najkorisnijim igračem NBA finala. Jordan je četrnaesterostruki NBA All-Star, jedanaest puta biran je u All-NBA momčad, a jednom je proglašen obrambenim igračem godine. Ušao je u Kuću slavnih 2009. godine.
 
 
S američkom reprezentacijom osvojio je dvije zlatne olimpijske medalje. Prvu je osvojio na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine, a drugu na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. kao član originalnog Dream Teama u legendarnom finalu protiv Hrvatske.
 
Legendarni Bull sinonim je za brend sportske obuće Nike, zbog koga je u dobroj mjeri i danas najbogatiji sportaš svijeta, premda je odavno u sportskoj mirovini. Baš zato što je postao veći od igre.
 
Najbolji košarkaš svih vremena ima doživotan ugovor s ovom kompanijom, no manje je poznato da je Jordan na početku karijere bio maneken jednog drugog giganta u proizvodnji sportske opreme.
 
Za vrijeme i nakon Olimpijskih igara u Losa Angelesu 1984., Jordan je imao ugovor s Converseom. Prve Jordanove tenisice, u kojima je osvojio svoj prvi veliki trofej, pojavile su se na jednom aukcijskom siteu iz Kalifornije, a početna cijena iznosi ''svega'' 132 tisuće dolara.
 
Pa tko voli, neka izvoli.
 
U videu možete pogledati sve Jordanove tenisice od 1984.
 
 

Pročitajte više