Petković: Aris je Bog rata, prema tome, očekujemo ratničke dvoboje u Solunu i Koprivnici

TRENER "Farmaceuta" vjeruje da njegova momčad ima snagu za prolazak u prvo kolo Kupa Uefa, iako je s druge strane vrlo iskusna grčka momčad.

Slaven Belupo je lako pobijedio malteški Marsaxlokk, no nije pokazao igru koju je pokazivao prošle sezone. Stoga, treneru Mili Petkoviću predstoji dosta posla pred utakmice s grčkim Arisom kojeg im je odredio ždrijeb u Nyonu.

"Aris je momčad koja stalno igra u Kupu Uefa, imaju puno iskustva. Njihova liga je sigurno jača od naše, imaju i velik broj stranaca. U skladu s imenom, dakle Aris, Bog rata, imaju borbene i fanatične igrače te navijače. Očekujemo dvije ratničke utakmice."

Gdje vidite šansu za prolaze vaše momčadi?

"Gledajte, nama je ambicija proći dalje. Mislim da imamo realne šane za prolazak, moramo odigrati timski, borbeno, bez previše respekta u Solunu te ostvariti rezultat koji će nas držati u životu uoči uzvrata u Koprivnici.

U Solunu kada igra Aris, pravi je pakao?

"Da to je istina. No, moji igrači ne smiju podlegnuti atmosferi moramo dohvatiti rezultat. Za sada smo još uvijek u fazi priprema i preslagivanja u momčadi. Vjerujem da će uskoro sve sjesti na svoje mjesto i da ćemo ostvariti dobar rezultat."

Slaven je i s većima od Arisa igrao ravnopravno

Aris koji je osnovan 1914. godine, prošlu je sezonu završio na četvrtom mjestu u grčkom nacionalnom prvenstvu te tako izborio nastup u Kupu Uefa. Inače ova momčad u nekoliko je navrata dohvatila ligu Kupa Uefa. Također, igrali su tri finala grčkog kupa u posljednjih pet sezona.

U Kupu Uefa prošle sezone eliminirali su Zaragozu u prvom kolu te se plasirali u skupinu. Tamo su igrali s Bayernom, Bragom, Boltonom i Crvenom Zvezdom, no nisu se uspjeli plasirati u daljnju fazu natjecanja.

No, bliska prošlost nije toliko bila blistava za ovaj grčki klub. Zbog lošeg upravljanja klubom Aris je u dva navrata izbačen u drugu ligu, ali se uspio ekspresno vratiti. 2006. su donijeli odluku o tome da  navijači mogu sudjelovati u upravljanju klubom i to kroz kupovinu dionica kao i odlučivati o tome tko će biti predsjednik kluba.

Kolonija stranaca u Solunu

Što se momčadi tiče, sigurno je najzvučnije ime Marcio Amoroso, 34-godišnji Brazilac koji je igrao za brojne klubove. Udinese, Borussia Dortmund, Milan, su samo neki od njih. Sada se skrasio u Solunu došavši iz brazilskog Gremija.

Aris je uistinu internacionalna momčad. Tu ima Brazilaca, Argentinaca, Španjolaca, Urugvajaca, Slovak, Albanac, Poljak i drugi.

Slaven Belupo je u svojoj europskoj povijesti, kao klub koji ima najviše nastupa u Intertoto kupu, umalo skinuo skalpove i najvećima. U Koprivnici nije bilo lako ni Aston Villi, Galtasarayu, Lilleu, Stuttgartu, Deportivu i drugima. Sigurno neće biti lako niti Arisu, mada moramo priznati da su Grci favoriti u ovom dvoboju.

No, ekipa Mile Petkovića ako se digne na najvišu razinu na kojoj je bila prošle sezone, ima šanse za prolaz, pogotovo zbog činjenice da drugu utakmicu igraju na domaćem terenu.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više