Liga prvaka

Pirlo: Veći je stres biti trener nego igrač. Guardiola je primjer svima

Foto: EPA

ANDREA PIRLO je početnik u trenerskom poslu, a za prvi trenerski posao u ruke je dobio Juventusovu momčad.

On je ove sezone trebao voditi Juventusovu U-23 momčad, ali nakon što je Maurizio Sarri početkom kolovoza dobio otkaz, Pirlo je imenovan za novog trenera talijanskog prvaka.

U Ligi prvaka počinje protiv prvog trenera koji mu je pružio šansu u prvoj momčadi

U razgovoru za službenu stranicu Uefe govorio je o dosadašnjem iskustvu na klupi, kao i o trenerskim uzorima. Smatra da je teže biti trener nego igrač.

"Definitivno je veći stres biti na klupi. Na terenu sam mogao odlučivati što ću učiniti s loptom, a s klupe mogu samo voditi momčad, ali oni izvršavaju svoje zadatke, tako da je teže biti trener. Kada sam igrao imao sam svoj stil tako da sam mogao biti uključen u dešavanja na terenu i donositi odluke. Sada to moram raditi s klupe", kazao je Pirlo.

Sudbina je htjela da Pirlo svoj debi kao trener u Ligi prvaka zabilježi protiv Mircee Lucescua, trenera koji mu je pružio prvu priliku u seniorskom nogometu. Lucescu sada vodi Dinamo Kijev protiv kojeg će Pirlo večeras od 18:55 sati igrati u gostima.

"Guardiola je primjer svima"

"Imao sam sreću da surađujem s velikim trenerima. Od Lucescua, koji je bio moj prvi trener u Bresciji - on je maestro - do Marcela Lippija, Carla Ancelottija, Antonija Contea i Massimiliana Allegrija. Pokušat ću iskoristiti nešto od svakog od njih", rekao je Pirlo.

Ipak, jednog trenera posebno ističe. To je Pep Guardiola s kojim je nekada igrao u Bresciji.

"Guardiola je primjer svima nama. On je jedan od najboljih. On je u mladim trenerima probudio želju da promoviraju određeni stil napadačkog nogometa. Svi imamo svoje ideje i trebamo ih predstaviti, ali on je sigurno jedan od uzora za cijeli nogometni pokret. Volim njegov stil da se uvijek napada i igra direktno, da uvijek budeš u prilici da rukovodiš sa situacijama na terenu. To treba biti naš cilj u budućnosti", smatra Pirlo.

Pročitajte više