Platini odbio dati podršku engleskoj kandidaturi za Svjetsko prvenstvo

UEFA-in predsjednik Michael Platini odbio je dati punu podršku engleskoj kandidaturi za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Michael Platini u posljednje je vrijeme često kritizirao engleski nogomet zbog "izgubljenog identiteta, prevelikog utjecaja novca u engleskom nogometu, prevelikog broja stranih vlasnika i monopola velikih klubova u kvalifikacijama za europski nogomet." U intervjuu za BBC News, Platini nije rekao baš ništa što bi moglo omekšati ne baš prijateljsko raspoloženje engleske nogometne javnosti naspram čelnog čovjeka europske krovne nogometne organizacije. Platini je, naime, govorio o engleskoj kandidaturi za Svjetsko prvenstvo 1019. godine, koju je već podržao i britanski premijer Gordon Brown.

"Kao predsjednik Uefe, moram učiniti sve što mogu kako bih osigurao da Europa izabere najbolju zemlju kao kandidata za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018. godine. Razumijem vašu želju i nadu da to bude Engleska, ali za tako nešto, morate me uvjeriti da je to najbolji izbor."

Uz ponudu Engleske, očekuje se da će kandidaturu poslati i nizozemsko-belgijska kombinacija, a u igri je i Rusija, iako Rusi zasad još nisu formalno pokazali zanimanje. Od ostalih svjetskih zemalja, očekuju se kandidature Kine, Australije, Meksika i Sjedinjenih Država.

"Ukoliko će dvije ili tri europske zemlje postati legitimni kandidati, svaka od tih zemalja mora me uvjeriti da je baš ona najbolji izbor. Ja sam predsjednik Uefe, i ne mogu reći da tek tako dajem svoj glas za Englesku, Rusiju ili Nizozemsku."

"Naravno, ja ću glasovati za europsku zemlju. Uložit ću sve svoje napore da sve zemlje iz Europe glasuju za jednu, i to najbolju ponudu. Međutim, u ovome trenutku, ne vidim zašto bi to bila Engleska, a ne, recimo, Rusija ili Nizozemska", zaključio je Platini.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više