Počinje Wimbledon: Čak pet Hrvata u muškom dijelu turnira, trojica u akciji već danas

ALL ENGLAND klub danas otvara svoja vrata najboljim svjetskim tenisačima i tenisačicama u 122. izdanju vjerojatno najpoznatijeg i najcjenjenijeg turnira na svijetu, Wimbledona. Roger Federer grabi prema šestom uzastopnom naslovu, a u ženskom će dijelu turnira glavnu riječ voditi Srpkinje Ana Ivanović i Jelena Janković, postavljene za prve dvije nositeljice. Hrvatska će u glavnom turniru imati pet predstavnika, svih pet u muškom dijelu: Ivu Karlovića, Ivana Ljubičića, Marija Ančića, Marina Čilića i Roka Karanušića, dok će i ovaj Grand Slam proći bez naših tenisačica. Jelena Kostanić Tošić bila je na pragu prolaska kvalifikacija, međutim umjesto nje, glavnu pozornicu vidjet će Mathile Johansson.

Može li Karlović napokon do rezultata na Grand Slamu?

Nakon obrane naslova u Nottinghamu, kao i impresivnog nastupa u Queensu gdje je tek u tie-breaku trećeg seta pokleknuo pred svjetskim brojem dva Rafaelom Nadalom, Ivo Karlović je ponovno probudio nadu da bi napokon mogao opravdati naziv možebitnog "dark horsea" na britanskom Grand Slamu. No, ne treba zaboraviti da je prošlogodišnji uvod bio još impresivniji (četvrtfinale Queensa i naslov u Nottinghamu) pa je Ivo pakirao kofere već nakon prvog kola i poraza od veterana Santoroa. Ždrijeb mu ovaj put bio puno naklonjeniji i kao 18. nositelju u prvom kolu donio malo poznatog njemačkog kvalifikanta Simona Stadlera. Karlović se sa Stadlerom do sada sastao čak tri puta i sva tri puta slavio iako su posljednja dva susreta (oba u 2007.) otišla u treći set.

I sam je Karlović svjestan da ga protekla iskustva na Grand Slamovima pozivaju na oprez pa je najavljujući Wimbledon skromno izjavio:

"Igrao sam finale Nottinghama protiv ljevaka, što je odlična priprema za 1. kolo Wimbledona i još jednog ljevaka. Imam dovoljno samopouzdanja, ali i dovoljno loših iskustava s Grand Slam turnira zadnjih godina. Nadam se da ću ovoga puta u Wimbledonu iskoristiti priliku popraviti moj renking. No, ne želim si postavljati nikakve ciljeve pred Wimbledon, idem meč po meč pa ćemo vidjeti što će se dogoditi."

Ančić u lovu na polufinale iz 2005.

Iako je Ljubičić naš drugi tenisač, na travi se mnogo više očekuje od Marija Ančića koji je svoj posljednji turnir u All England klubu odigrao još 2006. kada je u četvrtfinalu poražen od Rogera Federera. Nakon prošlogodišnje pauze zbog bolesti, nema sumnje da će Ančić, kojem podsjećajući na Ivaniševića izaziva posebne simpatije kod britanske publike, biti iznimno motiviran ponoviti polufinale iz 2005.

Splićana u prvom kolu čeka Francuz Michael Llodra, 32. nositelj s kojim se do sada susreo samo jednom 2005. godine kada je baš na travi nizozemskog Hertogenboscha slavio 7:5, 6:4. No na oprez poziva prošlotjedna pobjeda protiv drugog hrvatskog reketa Ivana Ljubičića kojeg je svladao u prvog kolu Hallea.

Od Ljube ne treba očekivati čuda

Ako je suditi prema tom meču, ali i porazu već u drugom kolu Hertogenboscha od Srbina Troickog, od Ljube ne treba očekivati čuda na ovogodišnjem Wimbledonu. Ždrijeb mu također nije bio pretjerano naklonjen jer mu je dodijelio Juergena Melzera protiv kojega je jedini okršaj imao baš na terenima All England kluba 2005. godine kada je Austrijanac slavio u glatka tri seta.

Čilića u prvom kolu očekuje 147. igrač svijeta Francuz Edouard Roger-Vasselin s kojim se do sada nije susretao, dok će posljednji hrvatski predstavnik Roko Karanušić snage odmjeriti s Peruancem Luisom Hornom trenutačno 93. igračem svijeta. Karanušić i Horna svoj su jedini međusobni meč odigrali 2005. u Tokiju; tada je Horna bio bolji sa 6:2, 7:5.

Ančić, Karlović i Čilić u akciji već danas

Već će danas, prvog dana turnira, trojica hrvatskih tenisača u akciju. Prvi bi na teren trebao izaći Roko Karanušić; kao prvi meč dana na terenu broj devet. Karlović igra treći meč dana na 19. igralištu, dok će posljednji meč dana na terenu broj tri odigrati Mario Ančić.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više