PORUKA IZ AUSTRIJE "Spremni smo za pakao Rujevice, ali ovo mora biti godina Red Bulla!"

Foto: Getty Images / Guliver image 

>>> NAKON što je u drugom pretkolu Lige prvaka pobijedila velški TNS, Rijeka će u trećem pretkolu tog natjecanja snage odmjeriti s prvakom Austrije - Red Bullom. Analizu kluba iz Salzburga za Index je napisao zamjenik urednika austrijskog portala "Spox" i dugogodišnji kroničar ove momčadi Fabian Zerche. Rijeka u Salzburgu gostuje 26. srpnja u 18:45.

"Gorgon je odličan igrač, ali ne bi imao mjesta u prvoj momčadi Red Bulla"

U startu ću istaknuti da mi teško ocijeniti je li ždrijeb za Red Bull povoljan ili ne, jer ne poznajemo toliko kvalitetu hrvatske lige. No, znam da je Alexander Gorgon bio jako dobar nogometaš dok je igrao u Austriji, iako bi u ovom trenutku teško ugrabio mjestu u početnoj postavi Red Bulla. S druge strane, čuo sam da momčad iz Salzburga u Rijeci očekuje pakleno gostovanje. Gledajući po kvaliteti kadra, vjerujem da je Red Bull bolja momčad, ali to u nogometu često nije dovoljno. Vidjeli smo to i u prošlosezonskim utakmicama sa zagrebačkim Dinamom. Red Bull je odigrao dobru prvu utakmicu, s Maksimira je donio obećavajućih 1:1, a onda je u uzvratu sve prosuo. Do 87. minute imali su prolaz, vodili 1:0, a onda im se osvetilo to što su toliko prilika promašili. Junior Fernandes zabio je za izjednačenje. Nakon toga ionako nervozni igrači potpuno su se raspali pa je Soudanijev gol u produžecima bio očekivan slijed događanja.

"Red Bull je prošle sezone srušio mnoge ligaške i klupske rekorde"

Kada govorimo o prošloj sezoni, Red Bull nije igrao nešto posebno atraktivan nogomet, barem kada je riječ o njihovim standardima, ali su zato bili jako učinkoviti. Osvojili su naslov s najviše bodova u svojoj povijesti, čak 81, a pritom su primili 24 gola, što je također klupski rekord. Nakon završetka sezona trener Oscar Garcia otišao je u St. Etienne, a momčad je ostala i bez Johnatana Soriana, vjerojatno najboljeg napadača u povijesti austrijske lige, ali i Konrada Laimera koji je jako dobar igrač. Unatoč tome, klub trenutno jako dobro izgleda, bolje nego što je to uobičajeno uoči starta u europskim kvalifikacija jer često ekipu napusti puno više ključnih igrača no što je to bio slučaj ovog ljeta.

"Bit će zanimljivo vidjeti kako će se iznimno talentirani trener Marco Rose snaći u seniorskom nogometu"

Kao što ste vjerojatno čuli, momčad je ovog ljeta preuzeo mladi trener Marco Rose koji je u ovom trenutku jako popularan u Austriji. Prošle sezone mladu momčad Salzburga doveo je do naslova prvaka Europe u juniorskom uzrastu. Svladali su Benficu, Barcelonu, Atletico Madrid, PSG i mnoge druge puno poznatije klubove. On je jako dobar taktičar koji obožava raditi s mladim igračima. Sigurno će mnoge od njih ubrzo promovirati u prvu momčad, a prije svega bit će zanimljivo vidjeti kako će se adaptirati na seniorski nogomet. Nema sumnje da je vrlo talentiran nogometni strateg.

"Red Bull je na papiru slabiji nego prošle sezone, ali ekipa je puno veća momčad no što je to bila"

Ako se pitate je li ova momčad bolja od one koja je odmjerila snage s Dinamom, na to pitanje teško mi je dati odgovor. U prvih 11 došlo je do čak sedam promjena, tako da je riječ o sasvim drugoj ekipi. Na papiru su svakako lošiji, ali u stvarnost nisam posve siguran u to. Teško je to usporediti. Čini mi se da Red Bull sada puno više izgleda kao momčad nego što je to bilo prošle sezone. Zato ne treba tražiti nekog igrača Red Bulla koji će sam odlučiti ove dvoboje. Vremena kad su u Red Bullu igrali Sadio Mane, Naby Keita, Kevin Kampl i Johnatan Soriano su prošla. Iako su Minamino, Whang i Berisha i dalje kvalitetni pojedinci, izrazitih individualaca više nema. Ponavljam, sada je puno izrazitiji taj momčadski duh i zajednička kombinatorika.

"Rijeka može iznenaditi Red Bull, iako imam osjećaj da je vrijeme da se Red Bull napokon probije u LP"

S obzirom na to da je Marco Rose tek preuzeo ekipu i još je uigrava, teško je točno procijeniti s kojom će se postavom Red Bull suprotstaviti Riječanima, međutim moglo bi to biti vrlo slično dvoboju s malteškim Hiberniansom. Dakle, Walke - Lazaro, Miranda, Čaleta - Car, Ulmer - Yabo, Samassekou, Minamino, Berisha - Hwang/Gulbradsen - Dabbur.



Može li Rijeka iznenaditi Red Bull? Naravno da može, pogotovo što je riječ o susretima na ispadanje, a i Red Bull nije posebno poznat po kvalitetnim nastupima u kvalifikacijama i plasiranju u grupnu fazu Lige prvaka. Šanse su po meni podjednake. Međutim, nekako mi se ove sezone čini da bi momčad iz Salzburga napokon mogla uspjeti.

Odnos sa Leipzigom je uistinu problematičan, a vrijeme će pokazati jesu li trebali zajedno igrati u Ligi prvaka

Sigurno vas zanima kakav je odnos Red Bulla Salzburga i Leipziga. Mnogi ga smatraju problematičnim, ali i ja ga tako vidim. Leipzig je skoro izbačen iz LP-a ove sezone, a mnogi nogometni eksperti uvjereni su da oba kluba ne bi smjela u isto vrijeme nastupati u najcjenjenijem klupskom nogometnom natjecanju svijeta. I ja to smatram, s obzirom na veliku fluktuaciju igrača između klubova. Međutim, tehnički ove dvije momčadi nemaju istog vlasnika, već je Red Bull samo sponzor Salzburga. Vrijeme će pokazati koliko je to bilo pogrešno ili ne...

Pročitajte više