Posljednje kolo HNL-a: Završavaju nogometne, a počinju pravne utakmice

DANAS se u u terminu od 19:00 igra svih osam utakmica posljednjeg, 30. kola Prve hrvatske nogometne lige.

I dok se prvak (Dinamo), kao i fenjeraš (Hrvatski dragovoljac) već odavno znaju, uoči posljednjih 90 minuta glavne nepoznanice su vezane uz ostanak u ligi te borbu splitskih klubova za drugo mjesto (Hajduk i Split imaju po 52 boda) i startne pozicije u Europi.

Zapravo, bitka za ostanak u prvoligaškom društvu počet će tek po završetku današnjih susreta, obzirom da je riječ o jedinoj ligi u Europi gdje se niti krajem svibnja ne zna koliko klubova ispada, a koliko i tko ulazi.

Zasada je poznato jedino da će, sukladno propisima Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatski dragovoljac dogodine igrati u drugoj ligi. U jeku kampanje za predsjednika HNS-a Vlatko Marković i suradnici donijeli su odluku o odgodi povratka Lige 12 na jednu sezonu te je predviđeno da se i u 2011./2012. igra liga sa 16 klubova.

U tom slučaju bi uz Dragovoljac ispala još dva kluba, a iz druge lige ušao bi trojac, ne nužno najboljih, jer osim vodećih Gorice i Lučkog kao najozbiljniji kandidat figurira Dugopolje, koje trenutno ne može računati na plasman u viši rang (jer je dva kola prije kraja tek na sedmoj poziciji, a u 1. HNL može jedino ako bude među pet na kraju sezone).

Uspiju li, pak, Gorica i Lučko pronaći sponzore te zatvoriti financijsku konstrukciju, a Dugopoljci dohvatiti peto mjesto u drugoj ligi, onda će uz Dragovoljac u niži rang odletjeti dva kluba koja poslije današnjih utakmica ostanu na 14. i 15. mjestu. Odustanu li vodeći drugoligaši zbog nedostatka novca, a Dugopolje ostane na šestoj ili nižoj poziciji, ispast će Hrvatski dragovoljac i još tri kluba, pa bismo već od srpnja gledali Ligu 12.

Ludnica na dnu: Istra se može spasiti, a Varaždin ispasti

U najlošijoj poziciji nalazi se pretposljednja Istra (31 bod) i Zagreb (32). Oni su zasad uz Dragovoljac ispod crte i niti pobjeda im u današnjim susretima ne jamči ostanak (Puljani gostuju u Vinkovcima, Zagreb kod HD-a). Kiks Istre i Zagreba čekat će Lokomotiva (33) koja kod Hajduka ima tešku misiju dok finalist Kupa, Varaždin (33) pobjedom na domaćem terenu protiv zaprešićkog Intera i matematički osigurava ostanak. U nekom ludom scenariju (pobijedi li Lokomotiva Hajduk na Poljudu, a Zagreb i Varaždin Dragovoljac i Inter), izgube li u Rijeci odnosno Karlovcu, još uvijek mogu ispasti Zadar (35) i Šibenik (34).

Što se tiče borbe za drugo mjesto situacija je puno jednostavnija. Hajduk ima bolji međusobni omjer od Splita i danas mu je dosta da ostvari jednaki učinak kao gradski rival, koji gostuje na Dinamovoj proslavi u Maksimiru.

Pročitajte više