NBA DOIGRAVANJE

Raptorsi razbili Buckse njihovim oružjem i potpuno zakomplicirali finale Istoka

Foto: EPA

TORONTO RAPTORS potpuno su se vratili u igru u finalu Istoka NBA lige. U četvrtoj utakmici razbili su Milwaukee Bucks 120:102 i izjednačili seriju na 2:2.

Obje momčadi zasad drže domaći teren i opet smo na početku. Do kraja se praktički igra nova serija na dvije pobjede, u kojoj će prvu i eventualnu treću utakmicu Bucksi igrati pred svojim navijačima.

Nakon dviju uvjerljivih pobjeda Bucksa u Milwaukeeju i ludnice u dva produžetka u Torontu, u kojoj su Raptorsi jedva slavili iako su Jeleni odigrali jednu od najlošijih šuterskih partija sezone, činilo se da će Giannisova družina rutinski u finale. Pogotovo kad se zna da je Kawhi Leonard u prošloj utakmici ozlijedio nogu.

Pa opet, sve su se teorije srušile. Na Kawhiju se vidjelo da je ozlijeđen, odigrao je dosta samozatajno za svoje standarde, pogotovo u prvom poluvremenu, u kojem je ubacio samo pet poena. Završio je na 19, ali potegnuli su ostali. Često s pravom kritizirani Kyle Lowry konačno je pokazao zašto je All-Star igrač postigavši 25 poena, ali ključ pobjede bio je u ostatku momčadi, prvenstveno klupi. Čak šest od osam igrača iz rotacije, uključujući svu trojicu s klupe, postiglo je dvoznamenkasti broj poena.

Norman Powell dobiva sve veće ovlasti, ispucao je čak 18 lopti za isto toliko poena, Serge Ibaka zabio je 17 uz 13 skokova, a Fred VanVleet 13 uz samo jedan promašaj iz igre.

Ukratko, Raptorsi su ovaj put dobili Buckse njihovim oružjem - širinom kadra i svestranošću, jer kod gostiju su samo njihova dva najbolja igrača imala dobru večer. Antetokounmpo je ubacio 25, a Khris Middleton 30 poena.

Čini se da su Kanađani pronašli recept kako usporiti Greek Freaka. Predvođeni najboljim obrambenim igračem svijeta Leonardom skučili su mu prostor, onemogućili mu da u dva-tri dugačka koraka ulazi u reket i radi što ga je volja. Pa ako u takvoj situaciji nema raspoloženih suigrača na koje se može osloniti i razigrati ih, Bucksi su u problemima.

Posljednje dvije utakmice pokazale su da, iako su Kawhi i Giannis bez konkurencije najbolji igrači svojih momčadi, nisu ni izbliza dovoljni da dobiju utakmicu. Odlučivat će raspoloženost ostalih, koji su mahom skloniji pravim predstavama pred svojom publikom. A Bucksi tu imaju prednost jer će se moguća majstorica igrati na njihovu parketu sljedećeg ponedjeljka. Do tada ćemo sigurno gledati po još jednu utakmicu u Milwaukeeju (četvrtak) i Torontu (subota).

U međuvremenu Golden State Warriors čekaju, odmaraju se, saniraju ozljede i pripremaju se za protivnika u finalu, koji im prvi put neće biti LeBron James s Clevelandom. Finale počinje 30. svibnja, a prednost domaćeg terena imat će prvak Istoka jer su i Milwaukee (60-22) i Toronto (58-24) u regularnom dijelu sezone imali bolji omjer od branitelja naslova (57-25).

Pročitajte više