LIGA PRVAKA

REAL - CITY 1:2 Sjajni De Bruyne donio preokret. Realu isključen Ramos

Foto: Gulliver / Getty Images

REAL - MANCHESTER CITY 1:2 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

Real je u vodstvo doveo Isco u 60. minuti. U jeku dominacije City je primio gol potpuno kontra tijeka utakmice i za to si je sam kriv. Otamendi i Rodri su se sudarili i lopta je tako došla do Viniciusa, kojeg je morao zaustaviti Walker, ali kada to nije uspio, mladi Brazilac je s desne strane lijepo dodao za usamljenog Isca pred golom, koji lagano zabije. 

City je Realu poklonio gol, a zatim mu zabio dva

Izjednačio je Gabriel Jesus u 78. minuti. Bila je to sjajna akcija i centaršut De Bruynea, koji je sačuvao loptu pored nekoliko suparničkih igrača na lijevoj strani i onda bez gledanja nabacio na drugu stativu za Jesusa, koji je u skoku bolji od Ramosa i zabija za poravnanje. 

Gostima je preokret i pobjedu donio De Bruyne iz penala u 83. minuti. Sterling je prošao pokraj Carvajala, koji ga ruši i to je čisti penal. De Bruyne šalje loptu lijevo, a Courtoisa desno. Tri minute kasnije Realu je isključen kapetan Sergio Ramos, koji tako neće moći igrati na uzvratu 17. ožujka u Manchesteru.

City, maestralno vođen Guardiolom na klupi i De Bruyneom na terenu, zaslužio je i daleko uvjerljiviju pobjedu od ove protiv Reala, za koji se čini da je do gola kontra Cityja mogao doći samo onako kao što ga je zabio - velikim greškama suparnika. Mora se ipak priznati da je imao još jednu odličnu priliku, kada je u 30. minuti Benzema glavom poslao loptu u kut, ali od tamo ju je fantastičnom intervencijom iščupao Ederson.

Courtois je spasio Real katastrofe

Međutim, što tek reći o velikim prilikama Cityja? Courtois je u 21. i 57. minuti sjajnim obranama spriječio Jesusa i Mahreza da ne zabiju, a u 45. minuti Casemiro je s crte izbio loptu koju je u vlastiti gol slao Ramos. To je bilo jedino dobro što je napravio igrač na kojem Zidane temelji Real, jer u drugom poluvremenu bio je očajan, glavni je krivac za drugi gol Cityja.

Kad smo već kod krivaca za Realov poraz, koji je trebao biti debakl poput onog na istom mjestu i u istoj fazi protiv Ajaxa prošle sezone (1:4), trener koji je došao nakon tog potopa snosi veliku odgovornost i za ovaj veliki neuspjeh kojim je Real došao na prag prerane eliminacije iz Lige prvaka drugu godinu zaredom. Već po objavi sastava sat vremena prije utakmice bilo je nevjerojatno da kod Reala u prvoj momčadi nije Kroos, koji ove sezone briljira. 

Pep je igrao bez Aguera i s dvije lažne devetke

I dok je Zidane promašio i početnim sastavom i zamjenama (Baleom prije svih), Guardiola je savršeno pogodio u oba slučaja. Mnoge je začudio time što mu od prve nisu igrali prije svih Aguero i Sterling, pa David Silva i Fernandinho, ali čim je utakmica počela, vidjelo se zašto je to napravio. Znao je da je Casemiro ključni čovjek Reala, pa je pritisak na njemu radio s dvojcem lažnih devetki, De Bruyneom i Bernardom Silvom. Da, umjesto Aguera je počeo s Jesusom, ali on nije bio središnji napadač, nego je igrao lijevo, dok je u sredini bio Bernardo, ali koji je često tamo mijenjao mjesto s De Bruyneom. Kada je Real poveo, preokrenuo je i uzeo zasluženu pobjedu uvođenjem Sterlinga.

Razlika između Zidanea i Guardiole: Prvi igru temelji na Casemiru, drugi na De Bruyneu

Belgijski velemajstor dokazao se na najvećoj pozornici. Bernabeu je pravo mjesto da takva igračina pokaže što zna, a kako smo tamo vidjeli od KDB-a, to je jako puno. Svaka njegova akcija, dribling, dodavanje, prodor, šut... bili su opasnost po Real i dokaz De Bruyneove vrhunske klase. 

Tijek utakmice:

90' Kraj. 

86' Crveni karton za Ramosa! Realov kapetan je kao zadnji čovjek srušio Jesusa i tako svoju momčad ostavio s igračem manje. 

84' Dvostruka zamjena kod Reala. Jović i Vazquez ulaze umjesto Modrića i Isca.  

83. minuta: GOOOL za CITY! 1:2, strijelac KEVIN DE BRUYNE! Sterling je prošao pokraj Carvajala, koji ga ruši i to je čisti penal. De Bruyne šalje loptu lijevo, a Courtoisa desno. 

78. minuta: GOOOL za CITY! 1:1, strijelac GABRIEL JESUS! Sjajna akcija i centaršut De Bruynea, koji je sačuvao loptu pored nekoliko suparničkih igrača na lijevoj strani i onda bez gledanja nabacio na drugu stativu za Jesusa, koji je u skoku bolji od Ramosa i zabija za poravnanje. 

75' Prva zamjena kod Reala. Bale ulazi umjesto Viniciusa. 

73' Druga zamjena kod Cityja. Sterling ulazi umjesto Bernarda Silve.

71' Velika prilika za Real, opet spašava Fernandinho!

70' Prilika za Real. Carvajal je sjajno poslužio Benzemu, koji puca i lopta ide u gol, ali mrežu gostiju spašava Fernandinho. 

60. minuta: GOOOL za REAL! 1:0, strijelac ISCO! U jeku dominacije Cityja, ta momčad prima gol potpuno kontra tijeka utakmice i za to si je sama kriva. Otamendi i Rodri se sudaraju i lopta tako dolazi do Viniciusa, kojeg je morao zaustaviti Walker, ali kada to nije uspio, mladi Brazilac s desne strane lijepo dodaje za usamljenog Isca pred golom, koji lagano zabija. 

57' Velika prilika za City, sjajna obrana Courtoisa! Ramos pušta da dubinska lopta dođe do Mahreza, koji s desne strane prizemno puca u suprotni kut, ali Courtois po drugi put izvrsnom reakcijom spašava Real. 

54' Modrić je dobio žuti karton nakon što je na centru oštro startao na Mahreza. Modrić je tako loše kompenzirao što je bio prespor pa mu je suparnik pobjegao.

50' De Bruyne je sjajno vukao loptu preko pola terena i onda pred kaznenim prostorom dodao Mahrezu, koji puca, ali pokraj vratnice. 

48' Fede Valverde je prvi Realov igrač sa žutim kartonom. Dobio ga je zbog taktičkog prekršaja nad Gundoganom kojim je zaustavio suparničku kontru. 

46' Počeo je drugi dio. 

Kraj poluvremena. 

45' Velika prilika za City! Jesus je opalio iz voleja s desne strane kaznenog prostora, a lopta se od Ramosa odbija u gol. Da tamo nije završila zaslužan je Casemiro, koji na crti spašava svoju mrežu.

33' Prisilna zamjena kod Cityja. Ozlijedio se Aymeric Laporte, ključni branič Cityja. Mijenja ga Fernandinho. 

30' Velika prilika za Real, sjajna obrana Edersona! Ferland Mendy je dobro centrirao s lijeve strane, Benzema još bolje skače na petercu i glavom šalje loptu u kut, ali od tamo je fantastičnom intervencijom čupa golman Cityja. Lopta se odbija do Viniciusa na par metara od gola, ali taj Realov napadač se spetljao. 

29' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Cityjev Mendy, Benjamin. Zbog prekršaja na Modriću i ovog kartona propušta uzvrat u Manchesteru.

28' Jako lijepa akcija Cityja i njen loš završetak. Benjamin Mendy s lijeva šalje loptu u sredinu za De Bruynea, ali ovaj vara cijelu obranu Reala tako što je preskače i pušta za Mahreza. On pak odigrava za De Bruynea, čiji udarac ide daleko od gola. 

21' Velika prilika za City, sjajna obrana Courtoisa! De Bruyne je u prostor na lijevu stranu proigrao Gabriela Jesusa, koji odlično prolazi pored Carvajala i Varanea te puca u padu desnicom u suprotni, lijevi kut Realovog vratara, ali Courtois odličnom obranom spašava siguran gol. 

15' Real i dalje dominira. Sada Isco centrira, a Benjamin Mendy odbija glavom, ali do Varanea. Realov branič puca iz trka s preko 20 metara od gola, ali visoko iznad vrata. 

12' Vinicius Junior dobro centrira s lijeve strane, ali Laporte još bolje spašava pred golom Cityja. 

10' Zanimljiva podjela zadataka u napadu Cityja: Jesus nije središnji napadač nego je na lijevoj strani, a na njegovom mjestu pred golom je Bernardo Silva. 

5' City se povukao i potpuno prepustio loptu Realu, koji samim tim ima i inicijativu. Za sada međutim bez ikakve prilike. 

2' Prvi prijeti City. Ramos ne uspijeva riješiti opasnost nastalu ubačajem Benjamina Mendyja i Bernardo Silva puca, ali Carvajal blokira udarac. 

1' Počela je utakmica na Bernabeuu uz sjajnu koreografiju domaćih navijača:

20:32 Igrači Manchester Cityja zagrijavaju se na travnjaku kultnog stadiona:

20:15 Realov autobus stigao je na Bernabeu, a nogometaši domaćina iz njega odlaze u svlačionicu:

20:00 Ovo je normalna scena kada Real igra velike utakmice, ali i dalje je uvijek fascinantna. Autobus s igračima najvećeg kluba probija se kroz mnoštvo koje prema njemu nasrće sa svih strana i koje na udaljenosti od vozila što prevozi teret vrijedan milijardu i osamdeset milijuna eura jedva održavaju brojni policajci na motorima i konjima:

19:48 Real je objavio s kim kreće na City. Kod domaćina također veliko iznenađenje u prvoj momčadi. Iako Zidane igra s četiri veznjaka, u tom dijelu momčadi nema ove sezone sjajnog i nezamjenjivog Tonija Kroosa, koji je na klupi. U sastavu su Casemiro, koji čuva leđa Modriću i Valverdeu na centru, a ispred njih će biti Isco, kao poveznica između veze i napada u kojem su Benzema i još jedno iznenađenje - Vinicius Junior. 
 

19:47 Evo sastava gostiju. Guardiola počinje bez Sergija Aguera i oporavljenika Raheema Sterlinga u napadu. Umjesto s najboljim strijelcem u povijesti, Real napada s Gabrielom Jesusom. Sa strana njemu su Bernardo Silva i Riyad Mahrez.  Prvog će pokušavati zaustaviti Dani Carvajal, a drugog Ferland Mendy. Gledat ćemo veliku bitku na sredini, jer protiv Realove četvorke je Cityjeva trojka De Bruyne - Rodri - Gundogan.

19:45 Ovako su Realovi navijači pozdravili bus s njihovim idolima:

19:25 Realov autobus na La Plazi de los Sagrados Corazones očekuje razdragano mnoštvo navijača:

19.15 Real je predvođen kapetanom Sergijem Ramosom krenuo prema Madridu i stadionu iz klupskog kampa Valdebebas u predgrađu. Na izlazu realovce u špaliru pozdravljaju igrači mlađih momčadi:

 

Pročitajte više