TRANSFERI

"Rekli su da Poljak neće zarađivati najviše u Borussiji, pa sam otišao u Bayern"

Foto: Gulliver / Getty Images

ROBERT LEWANDOWSKI i sinoć je protiv Chelseaja pokazao da je jedini koji se može mjeriti s Ronaldom i Messijem. 

Napadač Bayerna protiv Chelseaja postigao je već 39. gol sezone i 230. ukupno za klub u kojem je postavio niz fascinantnih golgeterskih rekorda.

Ipak, praktički je nepoznato kako je golgeter zvan Lewangolski uopće završio u tom klubu, točnije kako je iz Borussije Dortmund otišao njenom najvećem rivalu.

Lewandowski je u Dortmund došao u ljeto 2010. iz Lecha i u iduće četiri sezone klub vodio do dva uzastopna naslova prvaka Bundeslige, jednog Kupa (samim tim i jedne njemačke duple krune) te finala Lige prvaka. Pri tome je u 187 nastupa za Borussiju postigao 103, a namjestio 42 gola. 

Lewa je postao simbol i heroj Borussije. Klub je zahvaljujući njegovim golovima, asistencijama i igrama opet postao ono što nije bio gotovo desetljeće - njemački prvak i europski velikan.

Razumljivo je dakle zašto je njegova odluka, koju je objavio na kraju 2013., da za šest mjeseci odlazi iz Borussije, i to u Bayern, šokirala navijače s Westfalena. Obožavani Lewa odmah je u Dortmundu postao omražen, meta verbalnih, a njegov auto i vandalskih napada.

Kraj sezone i njegov odlazak u Bayern u ljeto 2014. jedva su dočekali i Borussija i Lewandowski, koji je već gotovo šest godina simbol i heroj Bayerna. Gotovo je zaboravljeno da je ne tako davno bio sve to u njegovom najvećem rivalu, čiji su navijači Lewinu izdaju podnijeli daleko teže nego Götzeovu ili Hummelsovu. 

Uostalom, njih dvojica su se iz Bayerna vratili u Borussiju, dok Lewandowski (31) to sigurno neće. I to ne zato što mu ugovor s Bayernom istječe neposredno prije 35. rođendana. 

Razlog je što su Lewandowskom u razgovorima oko eventualnog produljenja ugovora krajem 2013. u Borussiji rekli, kako on svjedoči: 

"Nema šanse da će jedan Poljak zarađivati najviše u Dortmundu. Kada sam to čuo, odlučio sam da ću otići u Bayern. Kasnije me nekoliko puta zvao Real i svaki put mi je nudio više od Bayerna. Ja sam ponosan zato što sam Poljak i ne pada mi na pamet ponižavati se pred ikim na zapadu zbog mog porijekla."

Pročitajte više