Saša Đorđević: Čestitam Cedeviti na hrabrosti i znanju

Foto: KK Cedevita 

U ŠESTOM  kolu E skupine Top 16 faze Eurolige oslabljena Cedevita u ispunjenom Draženovom domu poražena je od velikog Panathinaikosa sa 78:60. Bila je to od starta jednosmjerna ulica. 

Gosti su veliko vodstvo stvorili već u prvom poluvremenu. Zagrepčani su imali suženu rotaciju. Igrali su bez ozlijeđenih Luke Babića i Luke Žorića. Posebno se osjetio Babićev izostanak u vanjskoj liniji, Miru Bilana iz ritma su izbacili problemi s dosuđenim prekršajima (u prvom poluvremenu skupio tri osobne), a Jacob Pullen i James White danas nisu imali svoju večer. U apadu Cedevita jednostavno nije imala dovoljno raspoloženih igrača. Trener Veljko Mršić susret otvorio s Tonijem Katićem, Džananom Musom, Whiteom, Karlom Žganecom i Bilanom u petorci.

Gosti su u poveli 8:2 i nakon manje od tri minute igre trener domaćina pozvao je timeout i u igru uveo Pullena. Nakon njegove trice na 1:54 min. do isteka prve četvrtine, Zagrepčani su bili na minimalnom zaostatku 13:14. Međutim, s vodstvom 18:13 u drugu je dionicu ušao Panathinaikos, a lošija vijest od tih -5 bila je da su Bilan i Žganec već u prvoj četvrtini skupili po dvije osobne.

Sedam minuta do velikog odmora Dimitris Diamantidis u jednom okršaju namjerno je na pod bacio Henrya Walkera. No, Cedevitin Amerikanac potom je zabio samo jedno od dva slobodna bacanja, a gosti nisu realizirali ni dodatni napad.

Domaćinima u tim trenucima u napadu nije ništa ulazilo. Iz obruča su izlazili skok-šutevi Whiteu, Walkeru, Pilepiću i Pullenu i kad je Nick Calathes zabio pet poena u 7-0 seriji gostiju, Panathinaikos je na 4:05 min. do isteka druge četvrtine došao do prvog dvoznamenkastog vodstva 27:16.

Mršić je u igru vratio Bilana jer u napadu Cedevita nije uspijevala zabiti, a gosti su stvarali sve veću razliku. No, on je uskoro dobio i treću osobnu, tako da ga je zamijenio Žganec, a prvo poluvrijeme Zagrepčani su uz šut za dva 8/22 i šut za tricu 1/10 završili sa 17 poena zaostatka (22:39).

U trećoj četvrtini prednost gostiju samo se povećala. Nakon 30 minuta igre rezultat je bio 36:60.

Sa 16 poena, uz šut za tricu 4/7, jedini dvocifreni kod Cedevite bio je Fran Pilepić. Bilan je upisao devet poena (osam je zabio u prvoj četvrtini) i šest skokova, Žganec je dodao osam poena i četiri skoka, a Walker i Lovro Mazalin zabili su po sedam poena.

Na strani gostiju centar Miroslav Raduljica ubilježio je 21 poen, tri skoka i tri asistencije, a James Gist (7 skokova) i Calathes (10 asistencija) su ubacili po 10 poena.

Mršić: Analiza krvi pokazala je - igrači su nam u crvenom 

"Očitali su nam lekciju", izjavio je poslije poraza trener Cedevite Veljko Mršić.

"Nakon prvih šest-sedam minuta, kad smo bili na 13:14, gostii su se odvojili i bili su bolji u svakom duelu. Fizički su nas izdominirali na svim pozicijama i nismo im mogli parirati. Znali smo da grčke momčadi igraju dosta čvrsto i da, ukoliko želimo s njima igrati, moramo podignuti ritam igre na viši nivo. No, to nismo uspjeli i očekivao sam takvu utakmicu. Jučer su igrači napravili analizu krvi, i pokazalo se imamo dosta igrača koji su baš u 'crvenom'. Trebalo bi im tri-četiri dana odmora. Babić nam je veoma nedostajao. On je jako bitan igrač u ovoj momčadi. Prvi je obrambeni skakač, najbolji je igrač u tranziciji, a i u napadu dosta oslobađa prostor Pullenu. S druge strane, u obrani je uvijek čuvao najbolje protivničke igrače, a i nije isto kad na taj poziciji imate igrača od dva metra u odnosu kad igra netko tko ima 190cm."

Pilepić: Odigrali su doktorski 

Fran Pilepić je danas bio praktički jedini raspoloženi igrač Cedevite: "Ne znam što reći nakon ovakve utakmice. Praktički od samog početka je utakmica bila jednosmjerna ulica. Već drugu utakmicu zaredom nismo ispunili ono što smo se dogovarali prije njenog početka. Bilo je to loše i napadački i obrambeno, a u napadu pogotovo u prvom poluvremenu, kad nas nije služio šut i kad su oni umrtvili našu igru. Gosti su danas odigrali doktorski, a mi smo odigrali onako kako su oni htjeli da igramo i utakmica je bila praktički riješena u 22. ili 23. minuti, kad su oni otišli preko 20 razlike. Danas smo izgledali umorni i nismo psihički u utakmicu ušli na pravi način. Neću reći da smo fizički osjećali nemoć, no osjećali smo nemoć u smislu da nismo ništa mogli napraviti. Oni su zabijali koševe na dosta lagan način i izvršili su sigurno sve što je trener pred njih postavio."

Đorđević: Cedevita je potvrdila da smo još uvijek rasadnik talenata 

Trener Panathinaikosa Aleksandar Đorđević bio je zadovoljan: "Nakon što smo kod kuće izgubili od Crvene zvezde, znali smo da moramo negdje pobijediti u gostima. Ovo je za nas bila velika utakmica. Počeli smo koncentrirano i 40 minuta smo bili fokusirani. Uvijek smo znali što treba raditi, no ono s čim nisam zadovoljan su nepotrebno izgubljene lopte. Sigurno da je večeras prvi zadatak bio zaustaviti Bilana i to je ono zašto imamo igrače poput Kuzmića u našoj momčadi. On ima tu kvalitetu i večeras ju je pokazao."

Đorđević je pohvalio aktualne prvake Hrvatske: "Cedevita je za mene iznenađenje i sve čestitke klubu. Mislim da su pokazali veliko znanje i hrabrost. Način na koji su igrali u gostima je samo potvrda da imamo puno kvalitetnih igrača na ovim prostorima. Imaju tri stranca koji dižu kvalitetu i uz već iskusnog Bilana sigurno puno pomažu mladim igračima."

Večeras prvi strijelac Panathinaikosa, Miroslav Raduljica, bio je vrlo kratak: "Trebali smo ovakvu pobjedu nakon nekoliko loših utakmica. Pobijedili smo zahvaljujući dobroj obrani i zato što smo igrali s puno energije od samog početka."

>>> Žestoki grčki navijači izvjesili prekriženog Mamića u Draženovu domu

Pročitajte više