SLOVENAC UVODI REVOLUCIJU U EUROPSKI NOGOMET Najbogatijima uzima milijune i najbolje igrače

Foto: Getty Images / Guliver Image

ALEKSANDER ČEFERIN, slovenski pravnik koji je kao novi predsjednik UEFA-e odlučio europski nogomet učiniti pravednijim, u Helsinkiju kreće u tu misiju.

Slovenac u Finskoj kreće s reformama

U glavnom gradu Finske danas počinje dvodnevni kongres UEFA-e, prvi pod predsjedanjem novog čelnika, a iako se to javno ne govori, predsjedniku europske nogometne unije cilj je tamo započeti uvođenje mjera kojima bi se ograničila svemoć najbogatijih klubova.
 
U najjačim europskim ligama i krunskom natjecanju UEFA-e, Ligi prvaka, već godinama se ranije znaju pobjednici ili sudionici završnice, a uskoro ni sponzorima neće biti toliko zanimljivo gledati tko zna koju uzastopnu utakmicu Bayerna i Arsenala u osmini finala LP-a.
 
Svake godine isti prvaci liga petica i sudionici nokaut faza LP-a, najbolji igrači svijeta natiskani u pet klubova
 
Jednako je "interesantno" gledati 20 najboljih nogometaša svijeta natiskanih u pet najbogatijih klubova, a da ne spominjemo da klubovi i nacionalna prvenstva zbog previše liberaliziranog tržišta rada potpuno gube gradska, regionalna i nacionalna obilježja te se pretvaraju u amerikanizirane franšize, a ne u simbole grada i kraja utemeljene u lokalnoj zajednici.
 
Velikani i bogataši su moćni, ali dolaze iz malog broja država članica UEFA-e, dok su se oni puno brojniji, a ne tako financijski i igrački jaki, razbjesnili na odluku da od iduće sezone četiri najjače europske lige dobivaju četiri automatska sudionika Lige prvaka. 
 
Mali i siromašni imaju puno manje milijuna i zvijezda, ali raspolažu s mnogo više glasova prilikom biranja predsjednika UEFA-e
 
Mali i siromašni imaju puno manje milijuna i zvijezda, ali raspolažu s mnogo više glasova prilikom biranja predsjednika UEFA-e, pa njihov ogorčenje zbog konačnog pretvaranja LP-a u "Ligu bogataša" Čeferin sada nastoji ublažiti kompromisnim rješenjima kao što je "porez na luksuz" koji bi udario najbogatijim klubovima, ujedno i najvećim kupcima i potrošačima. U planu je čak i ponovno uvođenje ograničenja broja stranaca u momčadi te zabrana gomilanja najboljih igrača u nekoliko klubova.

Pročitajte više