Smanjenje kazni izazvalo bijes među talijanskim ljubiteljima nogometa

TALIJANI su se još jednom pobrinuli privući maksimalnu pozornost nogometnog svijeta na sebe i to tako što su suci drugostupanjskog sportskog suda u utorak odlučili prihvatiti žalbe četiriju kažnjenih talijanskih prvoligaških klubova, Juventusa, Milana, Lazia i Fiorentine.

Nakon što im je sud smanjio kazne Lazio i Fiorentina su vraćeni u prvu ligu (Serie A), Milanu je smanjen broj kaznenih bodova čime mu je omogućen nastup u Ligi prvaka, dok je prilično dobro prošao i Juventus koji će, unatoč tome što ostaje u Serie B, imati mogućnost da se već iduće sezone, ukoliko osvoji zadovoljavajući plasman u drugoj ligi, plasira u Serie A.

U javnosti se drugostupanjske presude, koje je obznanio predsjednik drugostupanjskog suda Piero Sandulli, komentiraju kao političke, a nezadovoljstvo "kaznama" među prvima je izrazio Alessandro Vocalelli, direktor talijanskih sportskih novina Corriere dello Sport.

"To nije stroga kazna, to je nikakva kazna. Poručuju nam da se ništa nije dogodilo, ali ustvari mnogo se toga dogodilo. Dogodio se najveći skandal u talijanskom nogometu, a mnogim je sucima i pojedincima na pet godina zabranjen rad u nogometu." - mišljenja je Vocalelli.

Juventusov odvjetnik Fulvio Gianaria izrazio je tek djelomično zadovoljstvo sudskom odlukom jer je, kako je rekao, "ohrabren uspjehom odvjetničkih timova Lazia, Milana i Fiorentine". Gianaria smatra da presudi ipak nedostaje jedan dio, onaj koji se tiče Juventusa, i zbog kojeg je za nesuđenog prvaka, kako je rekao, "sve loše završilo".

Iako su Cannavaro, Emerson, Zambrotta i Thuram već otputovali u Španjolsku, Juventus još uvijek ima nekoliko jakih imena poput Ibrahimovića, Buffona, Vieire i Del Piera koji bi klubu trebali osigurati ulazak u Serie A.

No, unatoč smanjenju kazne Juventusovi navijači u utorak su se okupili ispred klupskih ureda u Torinu gdje su prosvjedovali zbog toga što je njihov klub jedini izbačen u drugu ligu. Očekuje se da će torinski klub nastaviti pravnu borbu i nastojati ishoditi ostanak u Serie A.

AC Milan, koji je dobio najmanju kaznu te mu je od prvotnih devet dodijeljeno osam negativnih bodova, moći će ove godine igrati u Ligi prvaka u kojoj će od talijanskih klubova nastupiti još Inter, Roma i Chievo, dok je Palermo smanjenjem kazne Milanu izgubio mogućnost nastupa na najprestižnijem europskom klupskom natjecanju.

I.K.

Pročitajte više