STADION KOJEG JE MRZIO HAJDUK Stari za povijest, novi za rekorde i super moćne Spurse

Foto: Getty Images / Guliver Image

MODERNI nogomet zahtjeva i nove, modernije stadione. Tako iz godine u godinu europski klubovi, koji žele napredovati i imaju financijske moći, napuštaju svoje legendarne domove, a time u povijest odlaze i sve silne pobjede, naslovi prvaka... i postaju tek uspomena. 

Jedan od tih je i Tottenham, koji je napustio kultno White Hart Lane. Čuveni stadion je završio svoju misiju i bit će srušen nakon 1899. godine. Bageri su već uveliko krenuli s radovima, jer se za sezonu 2018/19 sprema Novi White Hart Lane na istom mjestu. 

Spursi su protiv Manchester Uniteda (2:1) upisali 17. uzastopnu pobjedu kod kuće u posljednjem, emotivnom oproštaju od svog doma. Igračke i trenerske legende kluba istrčale su na travnjak uoči utakmice, a među njima su bili Terry Dyson, Les Allen, Cliff Jones iz zlatne generacije 1961. koja je osvojila prvenstvo i FA kup. Zatim su tu bili Glen Hoddle, Harry Redknapp, Osvaldo Ardiles, David Ginola, Teddy Sheringham, Robbie Keane, Ledley King...

Hajduk tri puta izgubio na Laneu

Na spomenutom stadionu Hajduk je gostovao tri puta. Prvo 1967. u Kupu pobjednika kupova, kada je izgubio s 4:3 nakon poraza u Splitu 2:0. 
 

 
Drugi put je to bilo u polufinalu Kupa UEFA 1984. godine. Poslije pobjede na Poljudu 2:1, Hajduk je izgubio s 1:0 u uzvratu u Londonu golom Hazarda i time ispao, iako je Dževad Prekazi pogodio prečku. Upravo je te sezone Tottenham osvojio svoj posljednji europski trofej pobjedom nad Anderlechtom u finalu nakon penala. 
 

 
I treći dvoboj dogodio se 1991, a Splićani su ponovno, poslije pobjede kao domaćini u Linzu 1:0, izgubili u uzvratu s 2:0 golovima Tuttlea i Durieja u prvom kolu Kupa kupova na White Hart Laneu. 
 

 
Klub, za koji su igrali Luka Modrić, Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i Stipe Pletikosa, prvu utakmicu na spomenutom stadionu odigrao je 1899. protiv Notts Countyja i slavio s 4:1. Ukupno su Spursi na njemu odigrali 2.533 utakmice. Slavili su u njih 1.472, uz 565 remija i 496 poraza. Tottenham je na njemu zabio 5.272 pogotka, njegovi protivnici 2.798, što je ukupno 8070 golova postignutih na Laneu.
Na listi čekanja za preplate već 60.000 navijača
 
Dok ne bude završen novi stadion Tottenham će igrati na legendarnom Wembleyu, a u svoj novi dom preselit će se u sezoni 2018/19. Novi White Hart Lane, kako ga zovu navijači, bit će kapaciteta 61.000 mjesta, a imat će i hotel (180 soba), zdravstveni centar, fan shop, muzej... To je puno više nego što je imao sada već stari stadion, koji je brojio 36.000 mjesta, zato ne čudi nevjerojatan podatak da je lista čekanja za preplatu u sezoni 2018/19 već stigla do nestvarnih 60.000. 
 

 
Time će Tottenham sigurno povećati financijsku moć i nastaviti se razvijati u jedan nogometni brand, kroz koji bi mogao postati još konkurentniji za naslov prvaka Engleske, u kojoj je već drugu sezonu viceprvak, prošle iza senzacionalnog Leicestera, a ove iza Chelseaja. 
 
 

Pročitajte više