MATJAŽ KEK ZA INDEX

Što dalje s Ligom prvaka? Kek za Index objasnio zašto nogomet treba promjene

Foto: Reuters

MATJAŽ KEK punio je hrvatske naslovnice u srpnju. 

Povezivalo ga se s povratkom u HNL i preuzimanjem Dinama koji je tapkao u mraku nakon tjeranja Nenada Bjelice i proživio traumatičan kraj sezone s Igorom Jovićevićem pa onda i Zoranom Mamićem.

No iako je, kako se pisalo, bio na koračić do Dinama, bivši trener Rijeke ostao je u slovenskoj reprezentaciji i više ga se nije spominjalo u kontekstu hrvatskih klubova. Slovenac je svejedno stalno u Hrvatskoj, a uhvatili smo ga na putu za Sloveniju.

“Vraćam se, što ću ako se zatvore granice. Nezgodna je ta situacija s koronavirusom, a i čekaju me reprezentativne obveze pa idem doma”, rekao nam je Kek.

Naravno, gledao je finale Lige prvaka u kojem je Bayern u nedjelju pobijedio PSG 1:0 i tako došao do svoje šeste titule europskog prvaka. Momčad Hansija Flicka odigrala je maestralnu sezonu koju je okrunila u Lisabonu.

Pobijedila je kultura igre kakve nema puno

“Prvenstvo, kup i Liga prvaka. Totalna dominacija jednog sistema i kulture igre kakvih nema puno u Europi. Nije pobijedio jedan igrač nego jedan klub i struktura koja se godinama gradi. U Bayernovoj upravi sjede njegove igračke legende i sve to je na jednom posebnom nivou. O tome kako je Bayern igrao, suvišno je pričati. Bili su fantastični. Dobili su svih deset utakmica koje su igrali, razbijali su velikane, a bez ijedne prave zvijezde. Ne možete ni reći da je to bila ona njemačka disciplina, u njihovoj igri ima puno šarma i vica. Pogledajte tog Lewandowskog. Čitava Bayernova igra vrti se oko njega, a on se konstantno podređuje momčadi. Možda nije zabio u finalu, ali on je prototip zvijezde koja igra za ekipu. Nema smisla izvlačiti ga iz konteksta i reći ‘da, ali nije zabio gol’. To je čovjek koji je sav svoj talent i potencijal podredio ekipi. Nije danas lako igrati nogomet kao klasični centarfor, a on to radi savršeno i strašan je radnik”, smatra Kek i nastavlja:

“Ja sam u finalu navijao za nogomet i mislim da je nogomet najveći pobjednik u ovoj priči. Nakon svega onoga što smo proživljavali u trećem mjesecu i otkazivanja i prekidanja prvenstva, ova završnica Lige prvaka je bila sjajna. Sve je bilo na najvišem nivou. I organizacija i ponašanje igrača i trenera i, na kraju, sam nogomet koji je bio fantastičan. Ako je nogomet trebao nekakvu reklamu, onda je ovo u Lisabonu bila najbolja reklama. Mislim da je ovaj format po kojemu se igralo vrlo zanimljiv. Uostalom, nije Čeferin bezveze rekao da će jako dobro razmisliti o njemu.”

Bogati klubovi ulažu golemi novac sa željom da osvoje Ligu prvaka. U ovakvom skraćenom formatu završnice LP-a njihov uspjeh puno više bi ovisio o sreći, ali Kek to ne vidi kao problem.

Nogometu trebaju promjene

“Da, i? Što je loše u tome da su Leipzig ili Lyon igrali polufinale? Mislim da je ljudima dosta stalno gledati Real, Barcelonu ili Juventus u finalu. Jasno da novac sve diktira i da će na kraju biti onako kako kažu veliki, ali mislim da nogometu trebaju promjene i da ova nije loša. Sigurno bi teško bilo organizirati takav turnir kad se uzme u obzir i broj navijača više klubova na jednom mjestu, ali treba vidjeti. Možda ne ‘final eight’, ali zašto ne ‘final four?'”, smatra Kek kojemu su se svidjeli još neki noviteti.

“Pet zamjena je sjajna stvar. Čuo sam neka mišljenja da i to pogoduje velikim klubovima koji imaju duže klupe, ali ja se ne slažem. Dapače, to pomaže i malima jer treneru daje priliku da možda prepozna nekog igrača koji bi inače sjedio na klupi i ne bi ulazio u igru. Možda ispravi samog sebe što ga nije više koristio i otkrije neke njegove kvalitete. Da ne govorim koliko to otvara prostora za nova taktička rješenja i to ne samo u najjačim natjecanjima nego i u onim najnižim”, kaže Slovenac.

Dinamo favorit protiv Rumunja

Vratili smo se na Dinamo u koji je navodno gotovo sigurno trebao doći. Je li mu žao što nije završio u Maksimiru?

“Ne, ne, to stvarno ne bih komentirao. Nije ni vrijeme ni mjesto, a nema ni previše smisla. Samo mogu reći da sam siguran da će Dinamo proći Cluj jer je jednostavno kvalitetniji. Nezgodno je jer se igra samo jedna utakmica, ali je odlična vijest za Dinamo što neće biti publike jer je tamo jako teško igrati. Dinamu možda neki igrači nisu u formi kao prošle sezone, ali nisu zaboravili igrati i pokazali su koliko su dobri, osobito u gostima. Trebaš biti maksimalno koncentriran jer u ovom sustavu nemaš pravo na krivi korak, ali Dinamo je kvalitetniji i proći će dalje”, kaže Kek.

Njega uskoro čekaju obveze sa slovenskom reprezentacijom u kojoj do daljnjega neće biti Josipa Iličića. Čitavu regiju potresla je vijest da jedan od najboljih igrača Atalante ima osobnih problema te da se na neodređeno vrijeme povlači iz nogometa.

“Jasno da sam u kontaktu s Jojom, ali s moje strane stvarno ne bi bilo korektno da išta otkrivam. Znate, to što se njemu dogodilo može se svakome dogoditi i vrlo je važno da su svi, pa i mediji to shvatili. To su stvari koje su puno važnije od nogometa i Josip ima moju podršku, ali najvažnije je da ima podršku svoje obitelji i javnosti. Dugo ga poznajem i budite sigurni da je on dovoljno moćan i ima dovoljno energije da to sve prebrodi i da će se što prije vratiti na teren”, zaključio je Kek.

Pročitajte više