NBA DOIGRAVANJE

Što su Curry i Golden State bez Duranta? Najbolji na svijetu

Foto: EPA

POSLJEDNJIH desetak dana pokazalo je svim hejterima Golden State Warriorsa da su bili u pravu. Kevin Durant nije im nužan za osvajanje naslova prvaka, nego je samo luksuz koji im olakšava posao.

Otkad je KD-ju u trećoj četvrtini pete utakmice serije protiv Houstona stradao list, Stephen Curry opet igra kao MVP, Draymond Green je opet svestrano čudovište, Warriorsi opet melju sve pred sobom i, što nije nimalo nevažno, opet ih je užitak gledati.

Činilo se kao da će se Warriorsi raspasti protiv Rocketsa nakon Durantove ozljede, ali oni su bez problema tu utakmicu priveli kraju, a nakon toga lakoćom slavili i u Houstonu za 4:2 u seriji. Uslijedilo je finale Zapada protiv Portlanda, koje su Warriorsi riješili metlom, opet bez Duranta.

Od posljednje 32 utakmice bez Duranta izgubili su samo jednu

Ako i ne računamo petu utakmicu protiv Houstona, koja je u trenutku Durantove ozljede bila potpuno otvorena, Warriorsi su bez najveće zvijezde dobili posljednjih pet utakmica u doigravanju. Prije ozljede bili su na omjeru 6-3.

Ako pogledamo veći uzorak, od posljednje 32 utakmice koje su igrali bez Duranta Golden State je izgubio samo jednu, a ukupni omjer u utakmicama koje je KD propustio od dolaska u Oakland 2016. je 34-4. To znači da su bez njega dobili 89,5% utakmica, što pretvoreno u 82 utakmice u sezoni iznosi 73 pobjede, točno onoliko koliko su ih sakupili u rekordnoj sezoni prije Durantova dolaska iz Oklahoma Cityja.

Za usporedbu, u tom su razdoblju Warriorsi odigrali 46 utakmica bez Curryja, a s Durantom u sastavu, i dobili samo 28, što se preslikava na puno skromnijih 50 pobjeda u sezoni. To dovoljno govori o tome tko je važniji za igru Ratnika.

Kad iznadprosječan igrač postane zvijer

Curry je u odsutnosti Duranta ponovno onaj stari dominantni zvrk koji je osvojio dvije uzastopne nagrade za MVP-ja. Razliku u njegovoj igri kad je u prvom planu i kad se podređuje KD-ju najbolje pokazuje statistika iz ovogodišnjeg doigravanja, u kojem je drastično popravio sve prosjeke, a posebno napadački učinak.

Uz Duranta je Steph i dalje iznadprosječan igrač koji je u 11 utakmica ubacivao 23,5 poena uz 5,2 asistencije i 5,7 skokova, a bez njega se pretvara u zvijer koja zabija 35,8 poena uz 6,6 asista i 7,6 skokova. Porasla mu je i učinkovitost, šut iz igre popravio je za 1,2%, a za tricu 1,6%.

Objašnjenje je, zapravo, vrlo jednostavno. Koliko god dobri bili bez Duranta, koji je ipak najmoćnije napadačko oružje u današnjoj košarci, svjesno ili ne Warriorsi se s njim više oslanjaju na njegovu individualnu kvalitetu. Kad ga nema, puno se više kreću i imaju puno bolji protok lopte, a baš su takvom igrom osvojili srca ljubitelja košarke kad su 2015. osvojili prvi naslov protiv LeBronova Clevelanda.

Za sve je kriv LeBron James

Kad je na ljeto 2016. nakon novog ugovora s televizijskim kućama naglo skočio salary cap, otvorila se jedinstvena prilika da se najimpresivnija momčad lige pojača najboljim igračem svijeta koji se ne zove LeBron James, a Warriorsi su od ozbiljnoga kandidata za naslov postali dinastija.

Povod je bio poraz od Cavsa u finalu 2016., nakon rekordne sezone od 73 pobjede, koji ih je jako zabolio. Pa zašto ne iskoristiti priliku i dovesti Duranta te više ne strahovati ni od koga, čak ni od moćnog Kralja Jamesa?

Zbog tog kiksa ubili su kompetitivnost lige i pretplatili se na titule. Većina ljubitelja košarke navija da KD napusti Warriorse kad mu ovog ljeta istekne ugovor kako bi i drugi dobili priliku za titulu. Samo, ako su ove posljednje utakmice ikakva indikacija, ni njegov odlazak neće puno promijeniti. Warriorsi će i dalje biti najbolji. Samo drukčiji.

Pročitajte više