Susjedi glavni akteri trećeg dana: Slovenija i Srbija protiv afričkog kontinenta

TREĆI dan Svjetskog prvenstva označit će borba zemalja bivše Jugoslavije protiv predstavnika Afrike, a Njemačka će u večernjoj utakmici igrati protiv Australije.

> SVE O SP-u NA INDEXOVOJ TEMI

Reprezentacija Slovenije svoj nastup na SP-u počinje protiv predstavnika sjevera Afrike, Alžira. Slovenci su odlično odigrali kvalifikacije, završivši drugi u skupini, a u dodatnim kvalifikacijama izbacili su Ruse.

Izbornik Kek na raspolaganju ima solidnu momčad sa skupinom internacionalaca koji su prošle sezone ostavili traga u jačim europskim ligama. Ždrijeb ih je svrstao u skupinu s Engleskom s kojom su se uspješno nosili u prijateljskom susretu prošle jeseni izgubivši sa 2:1. U posljednjoj provjeri prije odlaska u JAR. razbili su Novi Zeland sa 3:1. Osim Engleske i Alžira, morat će igrati i protiv SAD-a, s kojim će se vjerojatno boriti za prolazak u drugi krug.

Alžirci nemaju momčad koje bi se trebala plašiti jedna kvalitetna europska reprezentacija, ali ova momčad vođena izbornikom Rabahom Saadaneom pokazala je da je spremna za izazove. U kvalifikacijama za SP izbacili su Egipat u izravnom dvoboju nakon što su u skupini bili izjednačeni. Na Afričkom Kupu nacija opet su odigrali odlično, a nakon prolaska skupine izbacili su glavnog favorita Obalu Bjelokosti. Kasnije su poraženi od Egipta i Nigerije u borbi za broncu.

U pripremnim se utakmicama, doduše, nisu iskazali. Poraženi su od Srbije i Irske, a sa 1:0 svladali su UAE.

Vjerojatni sastavi:

Slovenija: Handanović, Jokić, Šuler, Cesar, Brečko, Birsa, Koren, Radosavljević, Kirm, Novakovič, Dedič


Alžir: Chaouchi, Yahia, Bougherra, Halliche, Belhadj, Yebda, Ziani, Lacen, Kadir, Matmour, Djebbour

Srbija ide po prva tri boda

Srbija će svoju kampanju na SP-u također početi utakmicom protiv afričkog predstavnika Gane u prvoj utakmici skupine D.

Srbi računaju na tri boda koja bi im bila garancija prolaska u drugi krug ukoliko ne izgube obje sljedeće utakmice protiv Australije i Njemačke. Generalka protiv Kameruna (4:3) uspješno je odrađena, ali ukazala je i na propusnost u obrani. S obzirom da Gana igra sličan nogomet kao i Kamerunci, Srbi će morati biti oprezni, iako im kvalitete ne nedostaje. Lako su završili prvi u skupini kvalifikacija ispred Francuske, ali nisu se proslavili na pripremama. No, izbornik Antić ne mora previše brinuti kada u momčadi ima takvih velikih igrača iz najboljih klubova, kao što su Vidić, Ivanović, Stanković...

Gana je veliki rezultat napravila prošle zime nastupivši u finalu Afričkog kupa nacija, u kojem ih je pobijedio Egipat sa 1:0. U teškoj skupini D teško će skupiti bodove dovoljne za prolazak, ali, naročito zbog "domaće" atmosfere, mogu barem jednoj od reprezentacija zagorčati život.


Malu prednost u utakmici sa Srbijom imaju u izborniku Milovanu Rajevcu, koji, naravno, zna sve o igračima Radomira Antića te će znati postaviti taktiku kako treba. Gledatelje sigurno očekuje napeta utakmica, ali vjerojatno s malo pogodaka.

Vjerojatni sastavi:

Srbija: Stojković, Kolarov, Subotić, Vidić, Ivanović, Stanković, Milijas, Jovanović, Krasić, Pantelić, Žigić

Gana: Agyei, Addy, Inkoom, Ayew, Vorsah, Ali Muntari, D. Boateng, Asamoah, K. Boateng, Adiyiah, Owosu-Abeyie

Australci bi potpisali osvajanje boda protiv "njemačkog stroja"

John Travolta, popularni američki glumac, prije nekoliko dana je posjetio kamp australske nogometne reprezentacije i poželio im sreću na Mundijalu, na jugu Afrike.

Sreće će im definitivno trebati, pogotovo na startu Svjetskog prvenstva kada u Durbanu Australija igra utakmicu 1. kola skupine D protiv favorita tog okruženja - Njemačke.

Neće to biti Travoltina "Groznica subotnje večeri", ali bi mogla biti nedjeljna (20.30), jer su Australci uvjereni u svoju snagu i spremnost čak i da iznenade momčad Joachima Löwa.

"Njemačka je, objektivno gledano, bolja momčad od nas. Brane se poput mašine, jednako tako nasrću prema naprijed. Naravno da će to biti teška utakmica za nas i mi bi potpisali čak i osvajanje boda. No, nemamo se namjeru predati i znamo da možemo igrati protiv bilo koga, pa tako i protiv Nijemaca", rekao je kapetan Australije Lucas Neill.


Na drugoj strani izbornik Joachim Löw mirno dočekuje premijeru svoje momčadi.

"Napravili smo sve što smo trebali prije prvenstva. Dobro smo se istrenirali, nanovo upoznali i dogovorili sve sitnice, te čekamo početak. Australija je, istovremeno, i lagan i težak start za nas, no nadam se najboljem", rekao je Löw.

Zanimljivosti:

• Posljednju međusobnu utakmicu Njemačka i Australija su odigrale na Kupu konfederacija 2005. godine. U vatrometu pogodaka tada je Njemačka pobijedila 4:3.

• Na posljednja tri Svjetska prvenstva, kroz utakmice po skupinama, Njemačka je ostvarila odličan omjer od sedam pobjeda i dva remija. Niti jednom nije izgubila u tom dijelu natjecanja.

• Na zadnja dva Svjetska prvenstva je oba puta najbolji strijelac Njemačke bio Miroslav Klose. I 2002. i 2006. godine je Mundijal završio sa po pet pogodaka. Makar je imao lošu sezonu iza sebe u Bayernu, te je uglavnom grijao klupu zbog Olića i Gomeza, Klose je i dalje prva napadačka opcija izbornika Joachima Löwa.

Vjerojatni sastavi:

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Badstuber - Khedira, Schweinsteiger - Trochowski, Özil, Podolski - Klose.


Australija (4-2-3-1): Schwarzer - Wilkshire, Moore, Neill, Chipperfield - Culina, Grella - Garcia, Cahill, Bresciano - Kennedy.

Izostanci:

Njemački izbornik Joachim Löwa nema nikakvih problema pri sastavljanju momčadi, odnosno, nitko u krugu reprezentativaca nije ozlijeđen. Navodno Löw jedinu dvojbu ima u postavljanju ili ne Thomasa Müllera, veznjaka Bayerna, u prvu postavu. No, vjerojatno je da će Khedira i Schweinsteiger držati povučeniji dio veznog reda, dok će u prednjem biti Trochowski, Özil i Podolski.

Tim Cahill, Brett Emerton i Harry Kewell važna su tri australska igrača, a svaki je od njih imao lakše probleme uoči početka Svjetskog prvenstva. No, dobra je vijest za Australce da niti jedan od njih neće pauzirati u ogledu protiv Nijemaca. Svi bi trebali biti na travnjaku od prve minute.

Pročitajte više