Susjedi svojataju Ljubičićev uspjeh: "Smij se, napravio si čudo na talijanski način"



TALIJANSKI mediji s velikom su pozornošću pratili nastupe Ivana Ljubičića na Indian Wellsu. Zanimljiv im je zbog talijanskog trenera Ricarda Piattija, koji ga prati dugi niz godina.

Renomirani Pianeta Tennis pod naslovom "Smij se, napravio si čudo na talijanski način" predstavlja Ljubičića kao igrača koji je prije četiri godine bio treći na svijetu, te je ponovno bljesnuo kad su svi izgubili vjeru u njega. Podsjećaju na njegovo teško djetinjstvo u izbjeglištvu i kako je s tenisom počeo u kampu Pleiadi di Montecalieri.

Ljubičić je kao mali izbjegao iz Banje Luke i preko Beograda, Mađarske i Slovenije stigao u Rijeku. "Tad nije bilo lako za Hrvate", rekao je Ljubičić talijanskom portalu.

"U to vrijeme svi su željeli biti nogometaši i košarkaši, a ja sam gledao Edberga i Beckera, pa sam želio postati tenisač", priča Ljubičić. U međuvremenu igrao je juniorsko finale Wimbledona, osvojio 10 turnira, broncu na OI i Davis Cup. Velika je to zasluga Ricarda Piattija, kojeg je upoznao u kampu za tenisače koji je bio namijenjen talentima iz bivše Jugoslavije. Trener koji ga prati cijelu karijeru zaslužan je i za dobru igru na Indian Wellsu.

"Kad sam ga upoznao, impresionirala me njegova želja za treningom", pričao je Piatti o prvim susretima s Ljubom, koji je pričao o svojim problemima na počecima.

"Bio sam dobar, puno bolji nego danas. Govorili su da se lako predajem, a imao sam problema jer mi je uvijek bilo jako stalo. Imao sam problema sa snagom i otporom, no to sam riješio. Previše nervozan? Protiv Roddicka na US Openu sam izgubio nakon što je on bio 20 minuta u toaletu. To sam kasnije javno rekao. On me tražio u hotelu da mu objasnim, no za mene to je tamo završilo", priča Ljubo o ranijoj karijeri.

Sedam godina kasnije osvetio se Andyju.

"Osvojio sam jedan Masters 100. Osjećao sam da mi to nedostaje. Uspio sam i zaista je sjajan osjećaj. Sad bih mogao odletjeti u London na Masters i završiti sezonu među deset. No, neće biti lako", rekao je Ljubo.

Talijanski portal priču o Ljubičiću zaključuje usporedbom s Agassijem i Connorsom i vjeruje da će hrvatski tenisač ostvariti cilj i potvrditi se kao jedan od staraca velikana na Touru.

Pročitajte više