FRANCUSKA - HRVATSKA OD 20:45

Pet dilema za prvih 11, u igri opcija na koju nitko nije računao. Tko treba startati?

Foto: Pixsell

HRVATSKA večeras od 20:45 igra u Parizu igra susret 2. kola skupine A3 Lige nacija protiv Francuske.

Nakon debakla protiv europskog prvaka Portugala prošle subote momčad Zlatka Dalića ima još teži zadatak protiv svjetskih prvaka, od kojih je u finalu SP-a 2018. godine izgubila 4:2.

Hrvatska je protiv Portugala odigrala katastrofalno i samo su je luda sreća i Dominik Livaković spasili rekordnog poraza, goreg i od onog protiv Španjolske prije dvije godine. Reprezentacija je odigrala bez žara, bez truda i trke. Linije su bile razdvojene, krila nisu pomagala bekovima koji su bili na strašnom udaru Joaa Cancela, Bernarda Silve, Dioga Jote i Raphaela Guerreira.

Dalić najavio rezove

Iako je Dalić prije prve, a i prije druge sezone Lige nacija to natjecanje okarakterizirao nebitnim, nakon poraza od Portugala najavio je rezove i promjene dodavši kako je počela smjena generacija.

"Teško se ponovno dići, ali čeka nas teška utakmica. Sve stvari koje smo radili loše, a bilo ih je, moramo popraviti, prije svega agresivnost. Vjerujem da možemo biti bolji i popraviti se, igramo protiv svjetskog prvaka, probat ćemo parirati", kazao je Dalić uoči utakmice.

Protivnik u ovom trenutku ne može biti teži. Sjajna francuska reprezentacija je u subotu pobijedila Švedsku golom Kyliana Mbappea koji zbog koronavirusa propušta večerašnju utakmicu. To je dobra vijest za Hrvatsku. Loša je da Francuska ima dovoljno igrača da sastavi tri reprezentacije pa će Mbappea i Girouda u napadu zamijeniti Wissam Ben Yedder i Anthony Martial, koji su prošle sezone zajedno zabili 42 gola za Monaco odnosno Manchester United.

I dok Didier Deschamps ima lagan posao nadomjestiti izostanke u momčadi koji se u kvaliteti izvedbe praktički neće ni osjetiti, Dalić je u puno većim problemima.

Luku Modrića i Ivana Rakitića je nemoguće zamijeniti, ali uskoro će im trebati naći zamjene ili, što je još teže, promijeniti način na koji je reprezentacija do sad igrala. Dalić je Ligu nacija označio poligonom za isprobavanje varijanti za kvalifikacije, ali je takva riskantna igra Hrvatsku stajala dio ugleda teško stečenog drugim mjestom na Svjetskom prvenstvu.

Problem su špice

Glavne role u momčadi uskoro će morati preuzeti Mateo Kovačić, Mario Pašalić i Nikola Vlašić koji će uz Brozovića činiti kostur igre hrvatske reprezentacije. Ovakve utakmice idealne su za stjecanje iskustva za te igrače, ali Dalić će imati vrlo težak zadatak svima naći odgovarajuće pozicije.

Problem su i napadači budući da Bruno Petković još nije potpuno spreman, a Kramarić se u ulozi klasične špice snalazi puno lošije nego na krilu, gdje igra u klubu.

Borna Barišić i Tin Jedvaj napatili su se s Portugalcima i trebat će im pomoć suigrača protiv još opasnijih Francuza, a postoji i opcija da njih dvojica večeras uopće neće igrati. Teško je pogoditi koji sastav će Dalić izabrati, a ovo je pet varijanti u kojima bi Hrvatska mogla istrčati.

Glasajte klikom na strelicu u desnom gornjem uglu i odaberite idealnu postavu Hrvatske za reprizu finala SP-a protiv Francuske.

Pročitajte više