Uefa izbacuje Porto iz Lige prvaka?

SKANDAL star četiri godine mogao bi koštati Porto nastupa u idućoj sezoni Lige prvaka.

Za pokušaj kupovanja sudaca u portugalskom prvenstvu 2003./04. Porto je nedavno kažnjen oduzimanjem šest bodova u tekućoj sezoni, što mu nije naudilo s obzirom na 20 bodova prednosti na vrhu pred Sportingom. No, Uefa bi mogla biti stroža, a odluku će donijeti kad prouči čitavu dokumentaciju.

"Po Uefinom zahtjevu, Portugalski je savez (FPF) stavio na raspolaganje sve dokumente vezane za kažnjavanje Porta i naša ih Komisija za kontrolu discipline proučava",  rekao je direktor komunikacija europske nogometne organizacije, William Gaillard.

Uefa nije naznačila rok rješavanja slučaja, međutim kad Komisija donese odluku, ona će biti konačna. Inače, Portov predsjednik Pinto da Costa suspendiran je zbog spomenutih zlodjela na dvije godine, a još je gore prošla Boavista, kojoj je Savez dokazao izvedenu (ne samo pokušanu) korupciju te ju je izbacio u drugu ligu.

Pokazalo se da kupovini bodova češće pribjegavaju klubovi koji se u istoj sezoni bore za europsku krunu i za državni naslov. Tako je Standard iz Liegea 1982. kupio ligašku utakmicu da osigura domaće prvenstvo i mirno igra u finalu Kupa kupova. Isto je izveo Olympique Marseille 1993. uoči finala Lige prvaka s Milanom, ali je njemu francuski naslov naknadno oduzet. Porto je 2004. osvojio i prvenstvo i Ligu prvaka, a trenirao ga je Jose Mourinho.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više