Ukinuta Zlatna pirueta: 42 godine tradicije srušila netrepeljivost između Bandića i predsjednice saveza

JEDNA od manifestacija koje su neizostavno povezane uz sportski život Zagreba svakako je (bila) i "Zlatna pirueta", klizačko natjecanje koje je pokrenuto 1967. i od tada jedino nije održano 1991. uslijed ratnih neprilika.

Za naprasni prekid svijetle tradicije kriv je naravno, nedostatak sredstava, ali i priča koja se kotrlja iza kulisa službene priče. "Marketinški prihodi su bitno smanjeni, a taj novac je bolje potrošiti na razvoj mladih klizača" obrazložila je predsjendica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković-Gruden.

Ona je doduše izrazila nadu da je ukidanje Piruete samo privremeno: "Nadamo se da ćemo je sljedeće godine opet moći organizirati i da ne ukidamo Piruetu zauvijek".

Grad bi s 200 tisuća kuna spasio natjecanje

Upravo bi navedeni iznos značio iznimno mnogo za opstanak Zlatne piruete jer toliko savez mora platiti za korištenje dvorane.

Bandić dakle i ovdje drži ključ, kao uostalom kada je išta bitnije u metropoli u pitanju, ali s druge strane "brave" nalazi se njegova velika oponentica i istaknuta članica zagrebačkog HNS-a, koja je slučajno i predsjednica klizačkog saveza.

Njihov sukob ima i aktualan sudski epilog; Paliković-Gruden je na zagrebačkom Općinskom sudu jučer proglašena krivom jer je prije dvije godine oklevetala gradonačelnika na je galjufovu ulicu spojio na Vlašku kako bi od prometne izolacije spasio svoju kćer koja živi u susjednoj ulici.

HNS-ovka je prošla jeftino - izvukla se samo sa sudskom opomenom, ali pitanje je koliko će uspjeti ušićariti od onog s kim se "sudovala".

Iz gradskog ureda za sport poručuju pak: "Za Piruetu smo pripremili 100 tisuća kuna a zbog krize ćete teško dobiti više".

Pročitajte više