LIGE PETICE

"Uvijek nasmijani heroj dva svijeta i vječito nezasitan pobjeda i rekorda"

Foto: EPA

CRISTIANO RONALDO je na dvjema utakmicama Portugala u kvalifikacijama za Euro u samo tri dana postigao čak pet golova. Nakon jednog gola Srbiji u pobjedi 4:2 protiv Litve je zabio četiri za 5:1.

Pokerom u Vilniusu postao je najefikasniji igrač ikada u kvalifikacijama za Euro tako što je 24. golom srušio dosadašnjeg rekordera Robbieja Keanea. Ronaldo je ujedno ušao u povijest i kao prvi europski igrač s 90 ili više golova za reprezentaciju. Trenutno je, nakon 160. nastupa, na 93 gola u nacionalnoj momčadi. 


Gazzetta dello Sport danas piše da ni poslije "litavskog pokera kralj europskih kvalifikacija ne namjerava stati već želi svoj golgeterski niz nastaviti i u Juventusu". Tekst su naslovili s "Uvijek nasmijani heroj dva svijeta i vječito nezasitan pobjeda i rekorda"

Simbolična usporedba Ronalda s pokretačem epohe velikih geografskih otkrića

Talijanski dnevni list simbolično je usporedio Ronalda s Henrikom Pomorcem, proslavljenim portugalskim princem, trećim sinom portugalskog kralja Ivana I. Henrik je pokrenuo eru velikih portugalskih pomorskih otkrića, osobno je sudjelovao u brojnim pomorskim ekspedicijama i gradnji novih i bržih brodova. Pod njegovim vodstvom Portugalci su počeli ploviti sve više na jug prema Africi i nepoznatim zemljama.

Gazzetta piše da je "Ronaldo rođen nekoliko stoljeća kasnije u Funchalu, glavnom gradu arhipelaga koji je u prošlosti bio poznat po vinu, a sada i po podvizima gospodara nogometa koji je zasigurno naslijedio osvajački duh svojih predaka."

"Oduvijek je imao ambiciozne ciljeve jer je bio dječak sa snovima kao i mnogi drugi, a iz Portugala se preselio u osvajanje svijeta. Bez kompasa, ali s okruglim predmetom koji mu je postao pokazivač smjera - loptom", piše Gazzetta.

Zanimljivo, Talijani zvijezdu Juventusa uspoređuju s Henrikom i njegovim postignućima. "CR7, osvajač svega s ove strane Atlantika, zastavu za zastavom širio je svoj utjecaj i svugdje gdje je dolazio ostvarivao je velika postignuća, a posljednje u nizu viđeno je u Litvi", završavaju tekst na Gazzetti.

Pročitajte više