Velepec: Slovenci su Faka trenirali dok Hrvati još nisu ni čuli za "skijaško pucanje"

TRENER slovenske biatlonske reprezentacije i trener pod kojim je Jakov Fak radio i napredovao do medalje na ZOI prošle godine, Uroš Velepec, u svojoj je kolumni u Delu pozvao Hrvatski olimpijski odbor da Faku da ispisnicu kako bi konačno mogao nastupati za Sloveniju.

> Fak: U sportu ne bi smjelo biti granica

> "Imali smo dobre odnose sa Slovencima, ali poslije ovoga s Fakom ćemo vidjeti"

>  Jakov Fak će ipak nastupati za Sloveniju!?


Velepec je na originalan način opisao kako bi on osobno volio da se hrvatski predstavnici ponašaju u slučaju Jakova Faka, a usput je "bocnuo" predsjednika HOO-a Zlatka Matešu i Hrvate koji, kako piše, "nisu ni čuli za biatlon u vrijeme kada je Fak već trenirao sa Slovencima". Velepec je opisao zamišljenu situaciju u uredu HOO-a u kojem sjede predsjednik Zlatko Mateša, direktor biatlonske reprezentacije Žarko Galjanić i predsjednik biatlonskog saveza Nikola Županić koji se spremaju Jakovu Faku poručiti kako mora održati obećanje i prijeći pod slovensku zastavu.


"Jakove, znam da ti je teško i da bi želio ostati u Hrvatskoj, ali dao si riječ i kao pošten Hrvat moraš je održati. Prije dvije godine, kada još nisam ni čuo za "skijaško pucanje", Slovenci su te primili u ekipu, pod uvjetom da nakon Vancouvera prijeđeš k njima. Znaš da bez tog obećanja ne bi mogao trenirati s njima, a bez njihovog nesebičnog truda Lijepa naša ne bi imala broncu u biatlonu... Jesam li dobro rekao? Biatlonu?", riječi su koje bi, prema Velepecu, izgovorio Mateša.

"Što se nas tiče, Jakov je od sutra Janez"

Tada bi priču nastavio Nikola Županić, koji je prije mjesec dana rekao kako je slučaj oko Faka ozbiljno narušio odnose sa susjedima: "Jakove, u sportu su važne dvije stvari. Odličja, koja već imamo, i fair-play. Dali smo riječ Slovencima i moramo je održati."

Tada u ured stiže šampanjac kojim svi prisutni nazdravljaju konačnom dovršetku posla, a Mateša progovara: "Što se nas tiče, Jakov je od sutra Janez". Prema Velepecovoj priči, uslijedio je aplauz, samo je Fak ostao sjediti u tišini, a na pitanje Žarka Galjanića što nije u redu, Jakov odgovara da ga brine reakcija javnosti. Mateša mu odgovara: "Reci mi ime jednog Hrvata koji ne drži svoju riječ. Nema ga! Zašto bi se netko ljutio ako si pokazao poštenje i poštovanje?"

"Takav bi trebao biti dio priče o prelasku Jakova Faka pod slovensku zastavu, ali nažalost to nije tako. Sve ove osobe trudile su se nagovoriti Faka da prekrši obećanje i ostane u Hrvatskoj. Umjesto da nam južni susjedi podignu spomenik što smo pro bono doveli Jakova do odličja, oni nas gledaju poprijeko. Mi smo svoj dio dogovora ispunili, a vrijeme je da vi ispunite svoj", poručio je Velepec.

Pročitajte više