Video - Niko Kranjčar se obratio naciji: Pod Bilićem mi je duplo lakše nego s tatom

NIKO KRANJČAR nakon dvije godine se konačno obratio hrvatskim novinarima. Bio je razgovorljiv, vidi se da je sretan što je iza njega razdoblje medijske šutnje i velikog pritiska iz vremena dok je njegov otac Zlatko Kranjčar bio izbornik reprezentacije.

Niko je danas izašao pred novinare u Čatežu. Vidjelo se da mu nije svejedno zbog svega da što se događalo, ali se doimao vrlo samouvjeren, i rekli bi smo iskusniji od vremena kada se odlučio na medijsku šutnju.

"Nisam davao izjave jer sam u medijima bio svaki dan"

"Manje više se znaju razlozi zašto nisam razgovarao s novinarima. Bili smo nesretni sa svime u Njemačkoj, ne vjerujem da je itko bio zadovoljan s rezultatom. Otišao sam iz Hrvatske, zbog seljakanja, bio sam u medijima svaki dan. U miru sam se htio dokazati u inozemstvu. Rekao sam da neću prekidati šutnju dok je dobro išlo na terenu (uz smijeh). Sada sam dvije godine stariji. Iskustvo i uspjeh su mi donijeli dodatno samopouzdanje te sve to skupa me čini boljim igračem. Kada ti je otac izbornik pritisak je duplo veći. Danas mi je puno lakše igrati jer takvog pritiska pod Bilićem nema", otkrio je Kranjčar razloge zbog kojih je dvije godine šutio za hrvatske medije.

O izgledima reprezentacije na Euru, veznjak Portsmoutha kaže:

"Mi se nadamo da ćemo proći skupinu. Svjesni smo da imamo kvalitetu, da nitko protiv nas ne može biti favorit. Moramo puno toga raditi na terenu, treba se zalagati svih 90 minuta. "

"Odgovara mi što igram u momčadi koja teži igri i pravom nogometu"

Niko je zadovoljan igrama u reprezentaciji i raspoloženjem unutar ekipe uoči odlaska u Austriju.

"Najviše mi odgovara pozicija kada sam u kontaktu s loptom, kada igram u momčadi koja teži pravom nogometu. Motivira me veselje za nogometom i duh u reprezentaciji. Treninzi su vrlo ozbiljni, ali mi igramo nogomet iz ljubavi i ne gledamo to samo kao na posao. Nadam se da ću u životu samo napredovati. Želim igrati što više i biti u prvih jedanaest. To su moji ciljevi", kaže Kranjčar.

"Austrija je bitna, ali kao i ostale dvije utakmice"

Stalno se govori o Austriji i važnosti te prve utakmice na Euru.

"Svjesni smo da nam pobjeda protiv Austrije može otvoriti put prema drugom krugu, ali ta utakmica je bitna kao i svaka druga. Poslije Austrije će nam Njemačka i Poljska biti najbitnije. U prvoj utakmici u svakom slučaju možemo puno toga dobiti i izgubiti", kaže Niko.

"Njemačkoj dajem  jednake šanse kao i nama"

Usporedba Austrije i Njemačke s kojom igramo u drugoj utakmici:

"Isto će nam biti igrati i protiv Austrije protiv Njemačke. Protiv Austrije smo favoriti, a protiv Njemačke su šanse 50:50. Svu su opasni, svatko ima svoje ciljeve na Euru."  

"Non-stop ritam mi je donio dobru kondiciju" 

Za Niku je ovo bila vrlo naporna sezona, odigrao je gotovo sve utakmice Portsmoutha od samoga početka pa do kraja te je Harry Redknapp na njega računao kao na glavnog igrača svoje momčadi. 

"Sezona je bila duga, i prva koju sam odradio u cijelosti. Hvala bogu bez ozljeda. Ritam je takav da tijekom Božića i Nove godine nema prekida, tako da sam non stop u pogonu. Nadam se da sam u dobrom fizičkom stanju da ću odraditi ovo prvenstvo dobro. Što se ostanka u Portsmouthu tiče, naravno da postoji cilj ići u klubove koji osvajaju trofeje. Ako se ne realizira ništa ovoga ljeta, nema veze, u Portsmouthu sam zadovoljan. Osvojili smo trofej te idemo u Europu", kaže Niko Kranjčar.

O sve većem broju hrvatskih igrača u Engleskoj Niko kaže:

"Sva trojica smo sretni i ponosni što sve više Hrvata dolazi na Otok. To je najjača europska liga i to je dokaz da imamo kvalitetnu reprezentaciju."

"Bumo vidli hoću li se vratiti u Dinamo"

Niki se postavilo i pitanje o tome bi li odigrao primjerice još jednu sezonu za Dinamo.

"Bumo vidli", kaže kratko bivši Dinamovac i Hajdukovac.

Sve u svemu čini se da su Niko Kranjčar i novinari zakopali ratne sjekire te da će u budućnosti odnosi biti još puno bolji. Samo da odigra dobro na europskom prvenstvu i sve će se zaboraviti, barem kod novinara. A što se navijača Dinama tiče, "bumo vidli", kako kaže Niko Kranjčar.

Marko Štefelić
Foto: Luka Travaš

Pročitajte više