TRANSFERI

Zašto je Liverpool najtužniji Barceloninim rješavanjem najskupljeg promašaja?

Foto: Gulliver / Getty Images

PHILIPPE COUTINHO potpisao je ugovor o jednogodišnjoj posudbi u Bayern uz opciju otkupa za 120 milijuna eura.

Samo godinu i pol nakon što ga je Barcelona dovela iz Liverpoola uz odštetu od 145 milijuna eura uz bonuse i tako učinila najskupljim igračem u povijesti kluba i jednim od najskupljih nogometaša ikad. 

Coutinho je u Barcelonu došao uz ogromnu cijenu i ništa manje nade i zahtjeve; kao zamjena za sunarodnjaka Neymara. Ali sjajno lijevo krilo, nogometaš koji je u Liverpoolu briljirao, u Barceloni se nije snašao.

Njegove brojke (76 nastupa, 21 gol i 11 asistencija) nisu dostojne pedigrea s kojim je Coutinho došao u Barcelonu i cijene koja je pri tome plaćena. Navijači Barcelone prošle sezone su mu redovno zviždali i rastanak, pa makar privremeni, čini se kao najbolje rješenje. Tim više što Barcelona vraća Neymara.

Premda bi Coutinha bilo pogrešno otpisati kao propalog nogometaša zato što nije uspio u Barceloni, jer u najboljim je godinama, tek je napunio 27 i pravo mu je vrijeme za novi početak u drugom klubu, činjenica je da je iz Barcelonine perspektive on veliki promašaj.

Barcelona se ipak tješi da je posudbom Coutinha u Bayern uštedjela gotovo 60 milijuna eura na ime plaća i bonusa koje bi inače dala Brazilcu, te bonusa koje bi za njega platila Liverpoolu.

Bayern je za Coutinhovu posudbu Barceloni platio 8,5 milijuna eura odštete i obavezao se platiti igračevu jednogodišnju plaću, koja iznosi 24 milijuna eura. To je dakle 32,5 milijuna eura koji su ostali u Barcinoj blagajni.

Još 25 milijuna Barcelona će uštedjeti zato što ih neće morati platiti Liverpoolu. U ugovoru o prodaji u Barcelonu stajalo je da će nakon što Coutinho odigra 100 utakmica za Barcelonu, Redsi dobiti 20 milijuna eura, dok bi taj klub dobio još 5 milijuna da je Coutinho s Barcelonom osvojio Ligu prvaka.

Pročitajte više