TRANSFERI

Zašto rezerva Juventusa košta 40 milijuna eura?

Foto: Index, Getty Images / Guliver image

PRELASKOM iz Juventusa u Everton za 40 milijuna eura 19-godišnji Moise Kean bit će drugo najskuplje pojačanje u povijesti Evertona, a ispred njega ostaje samo Gylfi Sigurdsson koji je 2017. godine za 49 milijuna eura stigao iz Swanseaja. 

Odlukom o prodaji Keana Juventus je pokazao da više nema strpljenja i da u rotaciji želi imati samo provjerene igrače s kojima želi osvojiti - sve.

Preostali Juventusovi napadači stariji su od 30 godina (Gonzalo Higuain 31, Mario Mandžukić 33, Cristiano Ronaldo 34). Romelu Lukaku (26) jako blizu prelaska u Torino: Jasno je da će Juventus uskoro tražiti kapitalca na tržištu i da im za to trebaju goleme cifre.

Juventus ih je osigurao.

Mala minutaža, ali velik znak

Što se tiče Evertona, on kupovinom Keana stvara klupski projekt i dovodi igrača oko kojeg će graditi ostatak momčadi i kasnije ga dobro prodati. Kean je u konkurenciji 20 najskupljih Evertonovih ulaznih transfera jedini tinejdžer i to je ono po čemu je ovaj transfer drugačiji u odnosu na ostale u Evertonovoj povijesti.

To dovoljno govori o tome koliko se cijeni njegov potencijal, ali pokazuje i da se radi o neiskusnom igraču. Ponekad igrač već s 19 godina iza sebe ima dvije sezone u kojima je igrao važnu ulogu u svom klubu, ali kod Keana to nije slučaj.

On je od sezone 2016./17., kada je debitirao za Juventus, skupio samo 19 nastupa kao starter u Serie A za Juventus i Veronu, u koju je došao na posudbu.

Ukupno je odigrao 41 utakmicu za Juve i Veronu u svim natjecanjima i postigao 12 golova. Za Italiju je zabilježio tri nastupa i postigao dva gola.

Sjajan omjer golova po utakmici koji ima u dresu Italije, Kean je skoro dosegnuo tijekom prošle sezone u dresu Juventusa - šest golova u 13 utakmica donijelo je omjer od jednog gola za 90 minuta.

Statistika u kojoj smo tražili igrače s najboljim omjerom golova prema broju odigranih minuta, a u koju smo ubrajali igrače koji su postigli najmanje pet golova tijekom protekle sezone u ligama petice, postavlja Keana na toj listi na visoko četvrto mjesto iza Paca Alcacera (67 minuta), Kyliana Mbappea (71 minuta) i Lea Messija (75 minuta).

Međutim, na popisu od 10 imena, Kean je odigrao daleko najmanje minuta.

Njegova minutaža u seniorskom nogometu navodi na lagan zaključak kako je teško garantirati da se radi o igraču koji može donijeti prevagu, napadaču u kojeg jedan klub polaže sve nade. To je trenutno Everton koji se potajno želi umiješati u borbu za plasman u Ligu prvaka. 

Iako ima skroman broj odigranih minuta, to ne znači da Kean ne zna što znači biti čovjek odluke. Juventusu je donio nekoliko važnih bodova u najvažnijem dijelu sezone, a šest golova koje je zabio imalo je velik značaj.

Sve je krenulo u 27. kolu u meču protiv Udinesea kada je kao starter postigao dva gola i dodao asistenciju u pobjedi rezultatom 4:1. Protiv Empolija je postigao gol za pobjedu (1:0) kao rezerva.

U meču protiv Cagliarija u gostima potvrdio je pobjedu golom za 2:0, a uspio je odlučiti i derbi protiv Milana na domaćem terenu (2:1) golom za pobjedu šest minuta prije kraja. Šest golova postigao je u razmaku od samo šest kola. Ipak, razlika u toj ulozi "čovjeka odluke" u dresu Juventusa i Evertona nije mala.

Kean u Juventusu nije osjećao pritisak i nije morao povlačiti cijelu momčad. On je "samo" na najbolji način iskoristio priliku da bude čovjek odluke u ekipi u kojoj igra Cristiano Ronaldo.

U Evertonu ga čeka drugačija uloga. Ondje će on biti Cristiano Ronaldo jer i u slučaju da ga dočeka opuštena atmosfera, njegova cijena govori nešto drugo. Krediti se u današnjem nogometu brzo troše, a posebno brzo u Premiershipu.

Ovaj transfer zanimljivo je promatrati i iz još jedne perspektive. Everton je danas klub koji ulaže mnogo više u odnosu na period kada je, primjerice, David Moyes sjedio na klupi (2002.-2013.).

No opet ne mogu pogoditi s napadačima. U ovom stoljeću najbolji strijelac Evertona u bilo kojoj sezoni rijetko bi zabio više od 11 golova u prvenstvu, a nerijetko se događalo da najbolji strijelac momčadi bude vezni igrač (Tim Cahill dva puta, Marouane Fellaini jednom, a jednom su njih dvojica skupa dijelili to mjesto najboljeg klupskog strijelca u ligaškoj sezoni).

Prošle sezone Sigurdsson je s krilnim igračem Richarlisonom bio najbolji strijelac ekipe s 13 golova u prvenstvu.

Klupski projekt

Tu je granicu jedini pomaknuo Romelu Lukaku, koji je tijekom četiri sezone na Goodisonu svaki put bio najbolji strijelac momčadi u prvenstvu - redom je postizao 15, 10, 18 i 25 golova. Lukaku je u tom periodu igrao sjajno, ali Everton nije mogao bolje od 11. mjesta.

Lukaku je igrač kojeg možete usporediti s Keanom i po stilu igre, i po onom što Everton vidi u njemu. Obojica su fizički dominantni igrači, s tim da Kean djeluje agilnije i tehnički jače. Obojica moraju stvoriti rezultat. Oni su projekt oko kojeg se gradi cijela momčad.

Kean bi s te strane mogao biti pun pogodak za Everton. Uskoro bi mogao postati i prvi napadač Italije te dodatno podići cijenu, a Everton bi mogao dobiti igrača vrijednog 70-80 milijuna eura. Također, mogli bi dobiti igrača oko kojeg će izgraditi momčad, kao što je Tottenham činio oko Harryja Kanea. 

Gledajući stvari iz tog kuta, jasno je da je Everton imao dobar razlog da uloži u ovog tinejdžera. Jako je teško zamisliti neki scenarij u kojem Kean u slučaju neuspjeha u Evertonu, odlazi za manje od 20 milijuna eura.

U usporedbi s nekim drugim promašajima koje je Everton imao, to ne bi bila tolika katastrofa. Primjerice, Yannick Bolasie (30) je plaćen 28,9 milijuna eura, a ove sezone morao je na posudbu u Anderlecht; Cenk Tosun (28) je plaćen 22 milijuna eura i vrlo je izvjesno da će napustiti klub, kao što bi mogao učiniti i Oumar Niasse (29), koji je plaćen 17,9 milijuna eura.

Nijedan od njih nije bio ni približan potencijal za prodaju kao što je Kean.

Njegov dolazak na Goodison ima više pluseva nego minusa, a u Evertonu su toga itekako svjesni.

Pročitajte više